Peter helpt nichtje met benefiet naar EK Discodansen: “Britt werkt hard en verdient dit”

Britt Blancke in volle actie. © Joannito Mahieu Photography
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Dankzij een bronzen medaille op het Belgisch kampioenschap mag Britt Blancke (17) naar het EK discodansen in Italië. Om de hoge kosten te betalen, organiseert haar entourage een benefietavond. “Nu we besloten om samen met Andres Ramon naar het EK te gaan, willen we het meteen goed doen.”

Met een derde plaats op het Belgisch kampioenschap in de categorie ‘disco solo adults advanced’ greep Britt Blancke een ticket voor het EK discodansen. Dat vindt plaats van 24 tot 27 oktober in het Italiaanse Montecini Terme. Voor de 17-jarige Assebroekse wordt dat EK haar allereerste internationale wedstrijd ooit. “Ook vorig jaar kon ik al naar het EK in Zweden en het WK in Tsjechië, maar we hadden te weinig tijd om alles deftig te regelen en voor te bereiden”, vertelt ze.

Fluo en glitter

Nu is die tijd er wel. “Nu we besloten om te gaan, willen we het meteen goed doen”, zeggen haar vader Alain Blancke en peter Joost Depreux. “Bovendien verdient Britt het. Dit jaar had ze drie zware enkelblessures waarbij ze zelfs tweemaal in het gips moest. Toch bleef ze vechten om terug te keren, met een bronzen medaille op het BK als onverhoopte beloning. Dat verdient respect.” In het parochiaal centrum van Steenbrugge organiseert haar entourage op zaterdag 12 oktober een spaghetti-avond, aangekleed met muziek en een tombola. “Samen met de verkoop van steunkaarten willen we een mooi centje binnenhalen.”

En dat is nodig, want het EK wordt een kostelijke zaak. “Naast de transport- en verblijfkosten investeren we volop in broodnodige extra trainingen”, vertelt haar peter. “Waar de atleten bij een BK zich 60 seconden moeten bewijzen voor een jury die op één lijn staat, geldt op het EK een totaal ander reglement”, pikt Britt in. “We moeten meerdere keren dansen, waaronder ook in een cirkel. Voor die act heb ik samen met mijn lesgeefster Protima Devriendt een nieuw dansje gecreëerd waar ik maanden flink op heb moeten trainen. Bovendien volg ik nu ook nog moderne dans en balletlessen om mijn techniek, lenigheid en conditie te verbeteren. Wekelijks sta ik meer dan tien uur op de dansvloer.”

Daarnaast moeten de dansatleten ook investeren in hoe ze er uitzien. “De kledij en de make-up – waarbij fluo, glitter en Swarovskisteentjes niet geschuwd worden – spelen een grote rol bij de beoordeling van de jury”, vertelt haar mama. “Recent investeerden we in een deftig pakje en dat kostte ons al vlug al enkele honderden euro’s. Tweedehands!”

De weinig bekende sport levert winnaars niets op. “Een beker voor de top drie, dat is alles”, klinkt het. “Het is een harde sport. Je krijgt één minuut waarbij je er moet staan. Erop of eronder. Het kan dus dat je een hele dag op pad bent voor twee minuten show, een wedstrijd en een herkansing…”

Toeplooien

Desondanks is Britte Blancke, van wie haar broer Jasper voetbalt bij de reserven van Hoger Op Oedelem, gek van haar sport. “Na het EK wil ik aan nog meer internationale wedstrijden deelnemen. Waarom geen wereldkampioenschap? Daarna wil ik nog meer shows en optredens doen, zoals dansen op de achtergrond bij muziekoptredens. Via mijn nicht Lisa Dhoore, naar wie ik opkijk, kwam ik in contact met de danssport. Tien jaar geleden startte ik bij Dansschool Ramon met hiphop, maar twee jaar later schakelde ik over naar disco. Mijn lenigheid en sprongkracht zijn mijn grootste troeven. Voor ik danste, heb ik twee jaar geturnd. Maar ik ben vooral lenig van nature. Van kleinsaf kon ik me al achterwaarts toeplooien.” Vader Alain: “De jongste twee jaar is ze veel intensiever beginnen te trainen. Eenmaal aan de top kan je niet enkel teren op je talent. Je moet serieuze inspanningen doen. En dat doet ze, dus moeten wij ook inspanningen doen, vind ik. Het minste wat we kunnen doen is een benefiet organiseren.”

www.facebook.com/EKBritt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier