https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Peter Foré en Dieter Staelens steunen Toontjeshuis Moerkerke: “In tien dagen 580 kilometer lopen”

Dieter Staelens en Peter Foré steunen Toontjeshuis Moerkerke door 580 km te lopen. (Foto ACR)
Redactie KW

Peter Foré uit Sijsele en Dieter Staelens uit Oedelem willen van vrijdag 1 tot en met zondag 10 oktober de GR129 aflopen. Ze doen dat voor een goed doel, om de bouw van het Toontjeshuis in Moerkerke financieel te steunen. “Ter nagedachtenis aan Dré en om de mooie droom van zijn ouders, zijn broer en zus te verwezenlijken.”

Met maar liefst 573 kilometers is het Grote Routepad 129 momenteel de langste wandelroute in ons land. Het verbindt Brugge met Aarlen. De Vlaamse televisiemaker Arnaut Houben deed deze route vorig jaar met twee collega’s te voet voor het programma Dwars door België. “Na het zien van die mooie serie rees het gekke idee om de GR 129 af te lopen. Het originele plan was om van Brugge naar Aarlen te lopen, maar omdat we toch liever het zwaardere deel in het begin hadden, en we dan het gevoel hebben van naar huis te lopen, beslisten we om de tocht omgekeerd te doen”, klinkt Peter Foré.

De uitdaging wordt meteen gekoppeld aan een goed doel. “De keuze voor Toontjeshuis geDRÉven was snel gemaakt. Als jarenlange klant ligt de familie Vergauwe mij nauw aan het hart. Zeker na het onverwachts overlijden van Dré dat ons allen sterk heeft aangegrepen”, gaat Foré verder. “Ook Dieter heeft veel affiniteit met de moeilijke opvangsituatie voor mensen met een beperking aangezien zijn echtgenote les geeft aan jongeren met een beperking.”

Opening in 2025

GeDREven, het Toontjeshuis in Moerkerke, waar mensen met een beperking kunnen wonen, kreeg op 14 maart deze nieuwe naam. Op die dag zou Dré, die in september vorig jaar overleed, veertien jaar geworden zijn. Het Toontjeshuis dat nu naar hem is genoemd is een initiatief van de CEO van Durabrik. Zij bieden een antwoord op het nijpende tekort aan aangepaste huisvesting voor volwassenen met een beperking. Het Toontjeshuis Moerkerke komt er op een stuk grond dat ter beschikking werd gesteld door de ouders van Dré Vergauwe. Als een ideale locatie werd alles in 2018 in gereedheid gebracht om het plan te realiseren. Ondertussen wordt het idee verder gezet en de opening is voorzien in 2025. Dan zullen bewoners geleidelijk aan hun intrek kunnen nemen in het huis.

Peter en Dieter, twee fervente triatleten, zijn in voorbereiding van hun uitdaging ondertussen volop aan het trainen. “Zo lopen we wekelijks tussen de 60 en 100 kilometers. Dat moet volstaan om te slagen. Slapen doen we in een mobilhome die zal worden bestuurd door vrijwilligers. De steun van het thuisfront zullen we goed kunnen gebruiken. We zijn hen overigens zeer dankbaar dat we dit avontuur mogen aangaan.”

Loop gerust mee

Het is de bedoeling dat het duo vanaf vrijdag 1 oktober elke dag zo’n 50 à 60 kilometer overbrugt. De eerste dag gaat het van Aarlen naar Dinant, daarna richting Ellezelles om uiteindelijk, als alles volgens plan verloopt, doorheen Vlaanderen op zondag 10 oktober in het Minnewaterpark in Brugge aan te komen. “We zullen door familie en vrienden begeleid worden. Zij zorgen op ongeveer elke 30 kilometer voor de nodige bevoorrading. Tussendoor zullen we wellicht ook wel eens wandelen. Het valt af te wachten hoe wij ons die dag voelen. Op de laatste dag hebben we richting Brugge alvast een kleinere etappe van zo’n 30 kilometer ingepland. Iedereen die het wenst kan met ons meelopen, zij het één of meerdere dagen of de laatste uren. Dat kan perfect.”

De uitdaging kan tevens worden gesponsord, door een gift per kilometer. “Bijvoorbeeld een cent, dat wordt dan 5 euro 80”, rekent Peter. “Wie het wenst kan tot 1.160 euro gaan, voor een bedrijf die een duit in het zakje wil doen is het bijvoorbeeld 580 euro. Uiteraard zitten we met wat onkosten, maar uiteindelijk zullen we aan de vzw geDREven toch een mooi bedrag kunnen schenken.”

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.