Peter en Greet fietsen 100 kilometer op tandem voor Broederlijk Delen

Peter Peene en Greet Desimpelaere willen elke dag 25 kilometer afleggen.© gf
Peter Peene en Greet Desimpelaere willen elke dag 25 kilometer afleggen.© gf
Tom Gheeraert

100 kilometer fietsen ten voordele van Broederlijk Delen, dat is het plan dat Peter Peene en Greet Desimpelaere opgevat hebben. Omdat Greet 14 jaar geleden getroffen werd door een hersenbloeding zullen ze die afstand samen afleggen op een tandem.

Broederlijk Delen blaast dit jaar 60 kaarsjes uit. Door de coronamaatregelen moet de ngo ook dit jaar echter campagne voeren met de handrem op. Maar dat belet de organisatie en de vele vrijwilligers niet om creatief te zijn. Onder het motto ‘Be the challenge. Be the change’ loopt van 26 maart tot 1 april een actieweek, waarin mensen opgeroepen worden om zich voor een zelf gekozen uitdaging te laten sponsoren. Die oproep viel bij Greet Desimpelaere (55) uit Poelkapelle en Peter Peene (55) uit Langemark niet in dovemansoren.

Hersenbloeding

Greet was net als Peter jarenlang enthousiast lid van de werkgroep 3/12 die in Langemark-Poelkapelle initiatieven nam in het kader van de samenwerking met het Zuiden. Zo was ze gangmaker van het jaarlijkse (h)eerlijk ontbijt dat de werkgroep in de aanloop naar Pasen organiseerde voor Broederlijk Delen. Op paasmaandag 2007 werd Greet echter getroffen door een hersenstaminfarct. Sinds die hersenbloeding haar volledig verlamde, moet Greet noodgedwongen vanaf de zijlijn supporteren.

“Sinds de lancering wisten we al meer dan 2.500 euro te verzamelen”

Omdat een (h)eerlijk ontbijt er ook dit jaar niet inzit, gingen Greet en Peter op zoek naar een uitdaging die ze samen konden opnemen. Fietsen kan Greet uiteraard zelf niet, maar met haar man Stefaan Noyez maakt ze regelmatig tochtjes met een speciale tandemfiets. Zo kreeg het idee van een sportieve uitdaging vorm. “Omdat ik zelf helemaal niet zo sportief ben, kun je best wel spreken van een uitdaging”, steekt Peter van wal. “Het plan is om in vier etappes 100 kilometer bijeen te fietsen. We starten op vrijdag 26 maart en werken elke dag een lus af van zo’n 25 kilometer Mocht het weer op een bepaalde dag roet in het eten gooien, dan lassen we gewoon een rustdag in en doen we de volgende dag weer verder. We zetten er de ‘tandem’ in.”

Verrassingen uitdelen

Onderweg willen Greet en Peter ook mensen verrassen met een bezoekje. “De Broederlijk Delen-campagne focust dit jaar op ‘delen’ met de slogan ‘Delen doet goed’”, aldus Greet Desimpelaere. “We zullen op elke tocht bij iemand aanbellen en – coronaveilig uiteraard – een kleine verrassing uitdelen.”

Het initiatief van Greet en Peter laat mensen duidelijk niet onberoerd. Sinds de lancering, onder meer via sociale media, wist het duo al meer dan 2.500 euro te verzamelen. “Supporters kunnen ons steunen met een vrije bijdrage op BE75 2850 4707 6351 van Peter Peene met vermelding ‘uitdaging Greet en Peter’. Het zou fantastisch zijn mochten we dat bedrag nog kunnen verdubbelen. De opbrengst gaat integraal naar de projecten van Broederlijk Delen in Afrika, Latijns-Amerika en Israël/Palestina.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.