Peter Bulckaen speelt scheepsdirecteur Bruce Ismay in ‘Titanic, de Musical’ op het Donkmeer

Patrick Depypere

Vrijdagavond 23 augustus is de première van Titanic, de Musical op het Donkmeer in Berlare. De cast bestaat uit Ivan Pecnik, Michiel De Meyer, Nordin De Moor, Goele De Raedt, Line Ellegiers, Dorian Liveyn en… Peter Bulckaen uit Geluwe. Er staan ook 85 figuranten op het imposante podium.

Familie-acteur Peter Bulckaen kent enkel de grootste lijnen van het verhaal rond de Titanic. “Het grootste lijnschip ooit liep op zijn eerste reis op een ijsberg. En het schip, waarvan men zei dat het onzinkbaar was, verging met een hoop passagiers. Veel details kende ik niet”, geeft hij toe.

“De film – die uiteraard wat geromantiseerd is – bracht daar in feite niet zoveel verandering in. Pas nu – door zelf in deze productie te staan – ben ik er meer over te weten gekomen. Al is ook duidelijk geworden dat het verhaal, zoals het in de musical verteld wordt en algemeen voor waar aangenomen wordt, misschien ook wel niet voor 100% zou kloppen. Misschien werd het nieuws van de ijsbergen niet of te laat doorgegeven aan de kapitein? Misschien werd het schip gebouwd met minderwaardig staal, of minderwaardige revetten? Misschien was de grote hoeveelheid kolen (als brandstof) reeds aan het smeulen door zelfontbranding en heeft dit het staal langzaam verzwakt…? Er zijn na recente onderzoeken heel veel theorieën bedacht, maar wellicht zal nooit aan het licht komen wat nu de precieze oorzaak van de ramp is geweest.”

Wat raakt je vooral aan het verhaal van de Titanic?

Peter: “Door de scènes gespeeld te zien – en ik moet zeggen dat alle figuranten dit op een formidabel realistische manier doen – voel je als kijker wat een drama’s er zich daar hebben afgespeeld. 1.500 mensen hebben de ramp niet overleefd. Een deel daarvan; de derde klas passagiers hebben zelfs de kans niet gekregen om zichzelf te redden omdat de doorgangen naar de reddingssloepen afgesloten werden (omdat er toch niet genoeg plaats was voor iedereen). Dat moeders hun baby’s hebben meegegeven aan vreemden omdat ze zelf geen plaats kregen in een reddingsloep. Dat moet vreselijk zijn geweest.”

Het is een drukke periode voor je omdat onder andere ook de opnames van Familie terug zijn gestart. En toch zei je ja toen je werd gevraagd om mee te spelen als scheepsdirecteur?

Peter: “Ik werd gevraagd door Bob Jennes, die samen met James Cooke, theater Uitgezonderd leidt. Eerlijk, ik heb er toch wel even over nagedacht, wetende dat het moeilijk te combineren zou zijn met de opnames van Familie en de repetities van De Serviceflat. Maar ik wist ook dat ik dergelijke kans niet snel nog zou krijgen. In overleg met mijn echtgenote heb ik toch de rol met veel enthousiasme aangenomen.”

Heb je een moeilijke rol?

Peter: “Mijn rol is die van de reder/eigenaar van het schip Bruce Ismay. Na de ramp werd hij al snel de boeman van het hele verhaal. Hij zou de kapitein aangemaand hebben om sneller te varen en op die manier de oversteek in een recordtijd te maken. Ook wordt de schuld bij hem gelegd dat er niet genoeg reddingssloepen waren omdat hij meer eersteklaskajuiten in de plaats wou. Er is nadien een rechtszaak over geweest, maar daar is hij wel vrijgesproken. Het is niet direct een moeilijke rol, wel vroeg het wat aanpassing in mijn geval; omdat ik meer gecast word voor ‘brave’ rollen. Het is dus wel een leuke afwisseling… “.

Hoe kan je al die repetities combineren?

Peter: “Ik ben de regisseurs (en assistenten), planners en producers van Uitgezonderd, Familie en Het Prethuis heel dankbaar om samen met mij de agenda op elkaar af te stemmen. We hebben links en rechts wat water bij de wijn moeten doen, maar tot hiertoe paste de puzzel precies toch wel uitstekend. Uiteraard ook een woordje van dank aan Tine en de kinderen voor mijn afwezigheid thuis.”

(PADI)

‘Titanic, de Musical’, van vrijdag 23 augustus tot zaterdag 7 september op het Donkmeer in Berlare. Info en tickets: www.festivaria.eu.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.