Peter Bulckaen : “Met ‘Blind Getrouwd’ bereiken we 20.000 bezoekers. Dat is een Sportpaleis hé “

© (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zondag 9 juni wordt in Theater Elckerlyc in Antwerpen voor de laatste keer Blind Getrouwd van Het Prethuis opgevoerd. Eén van de acteurs is Peter Bulckaen uit Geluwe, die tijdens het persmoment van het nieuwe seizoen van Het Fakkeltheater in Antwerpen er ook bij was.

Volgend jaar staat Peter immers in de nieuwe productie De Serviceflat van Het Prethuis én hij is ook met Loge 10 te zien in Zwijg, Kleine. Daarnaast is Peter ook nog bijna dagelijks te bewonderen als Mathias in de vtm-soap Familie. Voor Peter worden het ongetwijfeld terug heel drukke maanden.

Hoe goed kent Peter het Antwerpse Fakkeltheater ? “Ik speelde hier ooit mee in de productie Smullen met Snullen, samen met Carry Goossens en Frank Aendenboom in een regie van Walter Van de Velde. Sindsdien kwam ik al regelmatig langs. Eén van de mooiste producties die ik hier echter speelde, was Allo Allo met Loge 10. Dat was een fantastische ploeg, een formidabele voorstelling en een leuke periode. Het is een magnifiek theater, maar persoonlijk vind ik dat het hier nog gezelliger zou zijn met nog wat meer volk in de zaal.”

Trekt het Fakkeltheater precies het publiek niet aan omdat het zo kleinschalig is ?

Peter : “In deze zaal zit er bovenaan een verloren hoek, dat vind ik wat spijtig. Kon men die verloren hoek weg werken en stoelen zetten, dan zou dat ideaal zijn. Je hebt in deze zaal wel een heel goed contact met het publiek. De bar is eveneens een gezellige ontmoetingsplaats. “

Het nieuwe jaarprogramma van Het Fakkeltheater werd net voorgesteld. Jij staat in twee verschillende producties ? Heb ik goed geluisterd ?

Peter : Zwijg Kleine gaan we in ‘t West-Vlaams brengen. Ik denk dat het een gedurfde onderneming is om zoiets in Antwerpen te brengen, maar ik denk wel dat dit zal lukken. In het begin spelen we hier een reeks en daarna gaan we op tournee. Met Het Prethuis spelen we De Serviceflat. Daarmee gaan we eerst op tournee in West-Vlaanderen. Daarna komen we hier een reeks spelen in Het Fakkeltheater. Maar ik denk wel dat we het West-Vlaams een beetje gaan afzwakken. We gaan wél West-Vlaams spreken, maar onze moeilijke typische West-Vlaamse woorden gaan we verfijnen, zodat de mensen die zitten te kijken toch snappen waarover het gaat.”

‘De serviceflat’ is een typische West-Vlaamse aangelegenheid. Jeroen is afkomstig uit Brugge, Bianca woont in Kachtem, jij woont in Geluwe…

Peter : “Inderdaad, het zijn allemaal West-Vlamingen of toch acteurs/actrices met West-Vlaamse roots. Karin Tanghe is afkomstig van Torhout. Tine Priem woont in Oost-Vlaanderen, maar haar grootouders zijn van Oostende.”

Waarvan geniet je het meest ? Optreden of acteren in ‘Familie’ en dus voor het grote publiek bekend zijn. Of toch – met respect – dat kleinschalige ?

Peter : “De afwisseling. Maar een productie zoals Blind Getrouwd kan je niet meer kleinschalig noemen. We hebben zo’n 56 voorstellingen gespeeld, goed voor ongeveer 20.000 bezoekers. Dat is een Sportpaleis hé !”

Dat is inderdaad de capaciteit van een Sportpaleis. Trots ?

Peter : “Voor theater is dat redelijk veel. In het najaar gaan we er met De Serviceflat nog boven zitten. Ik denk dat we dan in totaal 70 voorstellingen brengen en dus zullen we méér dan 20.000 bezoekers bereiken. Iedere avond kijken er tussen de 700.000 à 800.000 mensen naar Familie. Dat is natuurlijk ook veel, maar voor theater is 20.000 mensen bereiken met één productie toch een hoog getal. Ik ben blij dat ik het kan combineren. De afwisseling is juist zo plezant. Bij film en televisie moet je veel intenser werken, kan je meer in detail werken. Als er een foutje zit, kan je het natuurlijk opnieuw doen. Bij theater kan je dat natuurlijk niet. Dat is in één ruk spelen. Als je zegt om 20 uur beginnen, moet je om 20 uur beginnen en kan je niet zeggen van shit, ‘k heb mijn entree gemist. Dat gaat niet. Als er op dat moment iets fout gaat, moet je het op dat moment kunnen recht trekken. Bij film kan je dus zeggen : ‘we doen het opnieuw’. “

Is dat gemakkelijk te combineren qua opnamedagen ?

Peter : “Het is momenteel heel druk. Tot volgende zomer zal het zelfs druk zijn. De ene productie volgt na de andere. Het zal heel hard werken zijn en ik zal niet veel thuis zijn. Dat is natuurlijk de keerzijde van de medaille : ik heb veel werk, maar het mag niet te veel worden natuurlijk. Ik weet dat ik me in de komende maanden zal mogen dubbel plooien. Ik hoop ook eens een rustige zomer te hebben, een moment dat ik niets te doen heb, maarja…”

Peter Bulckaen (rechts) speelt in twee nieuwe producties mee, waaronder in De Serviceflat, samen met Jeroen Maes (links) en Bianca Vanhaverbeke (midden).
Peter Bulckaen (rechts) speelt in twee nieuwe producties mee, waaronder in De Serviceflat, samen met Jeroen Maes (links) en Bianca Vanhaverbeke (midden).© (Foto FODI)

Het leven van een acteur is niet simpel. Je hoopt op één of twee producties. Krijg je dan een vraag, dan is het maar logisch dat je geen neen zegt, want ‘t is je broodwinning.

Peter : “Je kan natuurlijk zeggen van ik ga het niet aannemen en dan laat je misschien een mooie kans liggen. Het blijft voor mezelf echter groeien én groeien, ieder jaar opnieuw. Dat is positief. Maar het is inderdaad niet gemakkelijk. Dan komen er mooie producties die elkaar overlappen en moet je een keuze maken. Of je hebt juist toegezegd aan één productie en een week later komt er een andere productie. Dan denk je : shit, ik had dat ook graag gedaan. Het is een moeilijke stiel. We zijn eigenlijk kleine zelfstandigen die werken aannemen en op een bepaald moment zie je dan een groter werk op je afkomen en dan moet je helaas zeggen : neen sorry, ik kan het niet doen.

Laatste vraagje : op zondagnamiddag 9 juni is de laatste opvoering van ‘Blind Getrouwd’ in Antwerpen. Wij maakten op 15 februari jl. de première mee in Het Fakkeltheater in Antwerpen. Is er in die voorbije weken veel gewijzigd aan deze opvoering ?

Peter : “In de voorbije weken heeft die voorstelling zich toch een beetje gezet. Zie je op zondag bv. de laatste voorstelling, dan bemerk je een evolutie. Bij een komedie leer je van uw publiek wat werkt, wat niet werkt. Wanneer ze lachen, wanneer ze niet lachen. Er valt wel eens wat weg, er komt iets bij. We hebben nu een zeer goed gemiddelde gevonden in de voorstelling, de reacties zijn zeer lovend. Iedereen komt ons nadien bedanken, omdat ze een fantastische avond beleefden en omdat ze eens twee uur niets anders konden doen dan lachen. Goed lachen van ‘t begin tot ‘t einde. En daarvoor doen we het : de mensen een mooie avond bezorgen !”

Info Fakkeltheater : www.fakkeltheater.be – Laatste shows Blind Getrouwd : donderdag 6 juni om 20 uur in Westrand in Dilbeek – Zaterdag 8 juni om 20.30 uur in zaal Palace in Deinze – Zondag 9 juni om 15.15 uur in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Info : www.prethuis.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier