Peter brengt een monoloog over ééncelligen in De Spil in Roeselare

Peter Lefevere heeft een voorliefde voor filosofisch geïnspireerd toneel. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Stadsgenoot Peter Lefevere is met Dronken Eéncelligen aan zijn tweede theaterproductie toe. Liefhebbers van een stevige brok wat diepgaander toneel moeten op 11 mei in De Spil zijn.

Roeselarenaar Peter Lefevere is beroepshalve lesgever aan het graduaat orthopedagogie. Eerder werkte hij al 25 jaar als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Nu heeft hij ook nog een privé praktijk als creatief therapeut. Daar tussenin vindt hij nog de tijd om toneel te schrijven en te spelen.

“Het is wel zoeken naar die tijd. Soms denk ik dat het allemaal wat veel is maar dat hoofdstuk toneel is voor mij geen overlast. Net het tegendeel. De microbe van het toneel is er al heel jong ingeslopen. Met de jongeren heb ik jarenlang het hele land afgereisd met toneelvoorstellingen. Later speelde ik onder andere bij ‘t Souffleurke.” “Enkele jaren geleden schreef en speelde ik Elegy, a cry from the dark side. Dat was een muziektheater in samenwerking met het St.-George Quintet van mijn beste vriend Bram Decroix. Toen was de Eerste Wereldoorlog het centrale thema.”

Dronken ééncelligen

Dronken Eéncelligen schreef ik vorig jaar. Het is weer eens iets heel anders maar toch confronteer ik het publiek weer met universele thema’s als de zoektocht naar zingeving, relatietwijfel en het maken van bevrijdende keuzes.”

“Ook het groene thema heb ik dit keer in het stuk verwerkt. Ik waarschuw om niet te veel op de milieuproblematiek te focussen. De enorme aangroei van de wereldbevolking die op ons afkomt en ook het dreigend drinkwatertekort is volgens mij even belangrijk.

“De mysterieuze titel verwijst naar het feit dat ook dieren dronken kunnen worden door bijvoorbeeld gefermenteerde vruchten te eten. Ik speel een wetenschapper die op wereldreis trekt om een verklaring te vinden voor het natuurfenomeen van dronken dieren. En waarom zouden ééncelligen ook niet dronken kunnen worden?”

Soundscape

“Het is een sterk filosofisch stuk waarbij het verhaal van de wetenschapper verweven wordt met zijn relatieverhaal. Bram Decroix zorgt voor de muzikale achtergrond. Hij creëert een soort soundscape met zijn contrabas en een repeat peddle waarbij hij wat hij speelt ter plekke kan opnemen en bewerken. Onze samenwerking is echt top. We willen beiden graag iets moois maken maar dan met inhoud.”

“Dit hele theaterverhaal is geen evidentie. Door alles op ons eentje te doen wagen we ons op glad ijs. We hebben geen groot productiehuis achter ons staan en de zoektocht naar de in iets steviger toneel geïnteresseerde kijker is lastig. Ik ben een regelmatige bezoeker van De Spil en ben ervan overtuigd dat ons stuk perfect in hun programmatie past”, besluit Peter Lefevere.

Dronken Eéncelligen wordt opgevoerd op zaterdag 11 mei om 20.30 uur in zaal De Komedie van De Spil. Kaarten kosten 14 euro en kunnen besteld worden via de website van De Spil. (BCR)

Meer info op www.despil.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier