Petanquespelers in Rollegem en Aalbeke liggen wakker van tennisvelden

"Waar moeten we petanque spelen in de wintermaanden? Moeten we buiten met een paraplu spelen misschien", luidt het. Op de petanquebanen op de Weimeersen, met op de achtergrond de te herstellen tennisvelden zien we v.l.n.r. Etienne Demeulemeester (senioren Bellegem, Rollegem, Aalbeke), Chris Verhaeghe (Okra Aalbeke), Jean-Pierre Tytgat (senioren Bellegem, Rollegem, Aalbeke), Gery Haentjens (Okra Bellegem), Hervé Vancompernolle (Neos Marke), Claudette De Beuf (Rollebollers), Kristien Vermeeren (Rollebollers), Roger Lesaffre (Rollebollers), Frans Eggermont (Rollebollers), Hans Vanderbeke (Neos BelKoRol/Okra Bellegem/Rollebollers), Christine Haemers (senioren Bellegem, Rollegem, Aalbeke), Siska Buysschaert en Mieke Blancke. © EDB
Redactie KW

De stad Kortrijk lanceerde een oproep om na te gaan wat er moet gebeuren met de tennisvelden op de Weimeersen die aan vernieuwing toe zijn. Er volgden heel wat reacties, waarbij ook de petanquebanen ter sprake kwamen.

Door Els Deleu

Toen er gepeild werd naar de toekomst van de tennisvelden, kwamen er heel wat reacties. “De ondergrond is niet meer goed, waardoor er gevaar is voor blessures. En er is mos waar je op uitglijdt. Uiteraard is de bezetting dan vrijwel nihil!” luidde het.

Tennisclub Marke heeft interesse om de tennisterreinen op de Weimeersen te overdekken. “We zijn al een tijd op zoek naar binnenterreinen in Groot-Kortrijk”, stelt Chantal Lambrecht van TC Marke. “Een gebouw waar tennis gespeeld wordt, moet negen meter hoog zijn. We stelden enkele jaren geleden voor om op Wembley een hangar te voorzien op een braakliggend stuk grond, maar daar waren al andere plannen voor. Nu zullen we vragen om de tennisterreinen van de Weimeersen te mogen gebruiken en te overdekken. Een hangar is niet de grootste kost, maar wel de grond. Buitenvelden moeten we elk jaar opnieuw aanleggen en dit kost 1.000 euro per veld. Als dit binnen moet gebeuren is die kost eenmalig.”

Huren is duur

Nu huurt TC Marke ‘s winters een terrein in Parc St-Georges in Kortrijk en één bij Leiemeers in Kuurne. “Voor zomerstages moeten we ook een oplossing voorzien bij slecht weer, en die hebben we in de omgeving niet. Voor ons zijn terreinen huren dure kosten”, aldus Chantal. Mieke Blancke, Siska Buysschaert en Roger Lesaffre, de voorzitter van petanqueclub de Rollebollers, trokken het probleem van de tennisterreinen door naar de petanquebanen. De Rollebollers spelen op de zes petanquebanen van Sportcentrum De Weimeersen in Rollegem.

“Jong en oud speelt er drie keer per week”, weet Roger. “We hebben 43 leden, maar ze komen niet altijd allemaal want we hebben onvoldoende terreinen. Er is ook geen accommodatie binnen om petanque te spelen.”

Verschillende seniorenverenigingen in het zuiden van Kortrijk en omstreken kampen met hetzelfde probleem. “We konden jaren terecht bij André Tomme in de Bergstraat in Aalbeke, maar hij is vorig jaar helaas overleden. We vrezen dat dit de laatste winter is dat we daar terecht kunnen. We weten niet waar naar toe.”

De Mar-Ko bollers, Okra Aalbeke, Okra Marke, Neos Belkorol, Neos Marke en de seniorengroep Aalbeke/Rollegem/Bellegem spelen allen één tot twee keer per maand petanque met gemiddeld 20 mensen. “Dat is het maximum want er is geen plaats genoeg. Okra Bellegem speelt daarom enkel ‘s zomers op het terreintje achter oc De Wervel.” Okra Marke speelt uit noodzaak soms zelfs binnen met plastieken ballen.

Olympische sport

Er mag meer aandacht gaan naar sport voor senioren. Petanque wordt zelfs een olympische sport, misschien kunnen we Kortrijkzanen naar de Spelen sturen als we plaats hebben om te oefenen!” luidt het bij de senioren, die samen met de Rollebollers vragende partij zijn om op de Weimeersen een gebouw te plaatsen om ook tijdens de wintermaanden hun geliefde sport te beoefenen.

“Misschien kan het zelfs gecombineerd worden met een gebouw waar ook tennis kan gespeeld worden” stellen Siska en Mieke voor. “We zijn voorstander van het én-én-verhaal, zodat iedereen kan sporten, of het nu zomer of winter is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier