Personeelstekort kinderopvang blijft Zulte zorgen baren

Marc De Vlieger. © MV
Redactie KW

Op de gemeenteraad van afgelopen dinsdag kwam nogmaals het nijpend tekort aan personeel in de kinderopvang van Zulte aan bod. Verder gaf de gemeenteraad groen licht voor het plan rond gedeelde mobiliteit en gaat het niet goed met de Vredesboom in Machelen.

De gemeenteraad werd voorafgegaan door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Hierop vroeg fractievoorzitter van CD&V Sally Cosyns naar een stand van zaken rond het personeelstekort in de Zultse kinderopvang. De situatie blijft nijpend. “We werken constructief samen met de scholen, maar het blijft moeilijk”, zegt schepen van Kinderopvang Linda Detailleur.

“Er moet vooraf ingeschreven worden en we zoeken naar extra personeel maar het is een knelpuntberoep. Het gaat om halftijdse contracten en de werkuren zijn voor velen niet zo aantrekkelijk.” Raadslid Lieven Lippens voegde hier nog aan toe dat de communicatie rond het vooraf inschrijven niet vlot is verlopen.

“Mijn kinderen gaan naar de Vrije Basisschool van Zulte en ik ken heel veel ouders die niet op de hoogte waren van dit systeem. Ze kregen plots een mail dat de inschrijvingen afgesloten waren en vielen uit de lucht.”

Gedeelde mobiliteit

De gemeenteraad keurde ook het actieplan rond gedeelde mobiliteit goed. Hierbij zullen op verschillende plaatsen in Zulte zogenaamde mobipunten geïnstalleerd worden waar openbaar vervoer en deelauto’s en -fietsen op elkaar zullen aansluiten. De oppositie reageerde nog wat afwachtend en raadslid Marc Devlieger drong aan op duidelijk meetbare resultaten voor de evaluatie van dit plan in de toekomst. Het plan werd desalniettemin unaniem goedgekeurd.

Dode takken

Er waren heel wat extra vragen op het einde van de raad. Raadslid Marc Devlieger maakte zich onder andere zorgen over de Vredesboom in Machelen. “Afgelopen zomer viel me al op dat hij er niet goed uitzag en ook nu merk ik veel dode takken op. Ik stel voor om de boom te laten onderzoeken door een deskundige.”

Schepen van Patrimonium Sophie Delaere had al actie ondernomen rond de zieke boom. “Een deskundige liet ons weten dat de Vredesboom onvoldoende voedingsstoffen uit de grond kan halen. Hij staat immers op een grasperkje in het midden van een rondpunt. De belangrijkste voedingsbron voor een boom zijn afgevallen bladeren. Daarom zullen we een soort van afzetting rond de boom maken en extra beplanting plaatsen zodat de bladeren beter blijven liggen. Dit zal echter de omgeving van de boom licht veranderen dus moeten we hiervoor eerst een plan opstellen en dit aanvragen bij de dienst voor onroerend erfgoed”, besloot schepen Delaere. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier