Personeel Zorgverblijf Ter Duinen krijgt opleiding brandpreventie en -bestrijding in firetruck

Rik Lips van de technische dienst krijgt instructies hoe hij een brandende frietketel moet blussen. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Een dertigtal medewerkers van Zorgverblijf Ter Duinen Nieuwpoort kreeg in een firetruck een praktijkopleiding zodat ze bij een echte brand alert en correct kunnen reageren.

Directeur Katrien De Beule verduidelijkt: “Door corona lagen alle opleidingen stil of waren er alleen digitale trainingen. Maar bij brandbestrijding zijn praktijktrainingen heel belangrijk. Die worden georganiseerd in samenwerking met Idewe (een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, red.). Ons brandbestrijdingsteam kon deze praktijkopleiding van een halve dag volgen in een speciaal ingerichte firetruck. Dat is een kernteam van een 30-tal mensen die als eerste worden opgeroepen bij een brandmelding en die dan de leiding moeten nemen. Al onze andere medewerkers krijgen in het najaar een (theoretische) basisopleiding. Dat zijn zo’n 150 mensen. Het is belangrijk dat ook de theoretische kennis af en toe wordt opgefrist, want er komen ook regelmatig nieuwe medewerkers bij. Zo’n training houdt bijvoorbeeld een digitale brandsimulatie in met het innovatieve BullsEye-systeem, waarbij je met een virtuele bril in een kamer vol rook belandt.”

Frietketelbrand

Lindsey Deschacht, diensthoofd hr-boekhouding-economaat, legt uit: “In de firetruck krijgen onze medewerkers meteen voeling met de werkelijkheid als er zich een brand zou voordoen en worden ze geconfronteerd met levensechte scenario’s. Professionals begeleiden hen bij het blussen van een kleine brand of bijvoorbeeld een frietketel die in brand staat en ze krijgen uitleg over welke blusmiddelen ze dan kunnen gebruiken.”

Rik Lips van de technische dienst krijgt meteen de letterlijke vuurdoop: “Ik heb geleerd hoe je bij een frietketelbrand een blusdeken moet vasthouden en naar binnen plooien. Je moet je armen gestrekt houden en dan de deken over de ketel gooien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.