Personeel WZC Yserheem uit Diksmuide voert ludieke actie

In de verste tent kamperen Maria Dufoer, Suzy Brion, in de dichtste Lutgard Boone en Isabelle Bolle. © AC
Redactie KW

De non-profitsector voert volgende week actie over het hele land. De sector wil de druk bij de regeringsvorming opvoeren om hen niet te vergeten. Ze eisen onder meer extra personeel, kwaliteitsvolle zorg en “ernstig sociaal overleg”.

Op dinsdag 7 mei wordt er betoogd in Brussel. Heel wat collega’s uit Yserheem, het woonzorgcentrum in Diksmuide, wilden zich engageren om naar Brussel te trekken om dit signaal te helpen ondersteunen.

Tegelijk beseffen ze heel goed dat ze al enkele maanden worstelen met enorm veel afwezigheden. Als iedereen zich engageert om dinsdag naar Brussel te trekken, ontstaan er binnen het woonzorgcentrum een gigantisch personeelsbezettingsprobleem terwijl net de zorgbehoevende bewoners nu net extreem afhankelijk van de welwillendheid van het personeel om toch te werken die dag. Daarom werd gekozen om een lokale, ludieke actie op punt te zetten. Een stakingssignaal dat op een positieve manier ondersteunt zonder de bewoners in de kou te zetten. Er wordt volgens het normale ritme gewerkt maar ludieke randactiviteiten en acties ondersteunen de stakingsactie.

Camping Yserheem

Op maandag 6 mei werd CAMPING YSERHEEM geopend. Een aantal WZC-collega’s zijn zó vaak aan het werk en worden zó vaak opgeroepen om te komen vervangen, dat ze misschien beter hun tentje zouden opslaan naast het werk in plaats van naar huis te gaan. Daarom besloten enkele medewerkers om maandag te blijven overnachten. Een vuurkorf wordt ontstoken, een spel samen spelen en gezellig samen frietjes smullen, alles in de stakingssfeer, zorgen voor een bijzondere avond. Tijdens de nationale actiedag, op 7 mei gaat een deel van de medewerkers naar Brussel om mee te stappen in de nationale betoging.

Tegelijk wordt ook in Diksmuide aandacht gegeven aan de actie en wel in die vorm: medewerkers komen werken in zwarte kledij, met een rouwband, er wordt ook geprobeerd om de bewoners te overtuigen donkere kledij te dragen. Mensen van het onderhoudsteam vangen de logistieke zorgshift op, op die manier willen zij het zorgteam ondersteunen. In de namiddag wordt een donkere processiestoet met bewoners gehouden rond het woonzorgcentrum. “Met de staking in Brussel én de ludieke actie ter plekke kunnen we ons doel, meer middelen en personeel, enkel maar meer kracht bijzetten én staan we die dag ook in voor onze afhankelijke bewoners. Véél vliegen in een klap dus!”, klinkt het bij directie en personeel.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier