Personeel van cultuurcentrum De Spil in Roeselare werkt vrijwillig in AZ Delta

Wim Bagein en Sandra De Cock in het magazijn van AZ Delta: "Een hectische plek is dat daar. Het doet je meteen ook beseffen hoe goed wij het in De Spil wel hebben." (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

De hele cultuurwereld ligt momenteel plat. Dus ook cultuurcentrum De Spil. Het personeel reageerde meteen en enthousiast op de oproep van het stadsbestuur om zich vrijwillig aan te bieden in AZ Delta. Met zijn negenen wisselen ze technische werkloosheid en het weinige werk dat er nog is in De Spil af met shiften op de logistieke afdelingen van het ziekenhuis.

Nu de cultuursector zo goed als stil ligt, vroeg het stadsbestuur aan het Spilpersoneel om zich vrijwillig aan te bieden in AZ Delta. “Ik had de oproep eerder al op Facebook gezien”, vertelt Griet D’Autry “en ben dus al een tijdje aan de slag in het magazijn van het ziekenhuis.”

“Wij komen niet in contact met de covidafdeling of met andere patiënten. Ik geef eerlijk toe dat ik me daar voor ik eraan begon eventjes zorgen over heb gemaakt maar de taak die ik er als vrijwilliger opneem, valt heel goed mee. We zijn er echt wel nodig en ik ben ervan overtuigd dat ik daar iets kan betekenen.”

Serieus doorwerken

“Els Coppens, die normaal deel uitmaakt van het administratieve team van De Spil en assisteert bij het opstellen van de programmatie kreeg deze week haar vuurdoop in AZ Delta.

“Ik werd ingedeeld in de logistieke ploeg die de verhuizing regelt van allerhande materialen vanuit de vroegere campus Wilgenstraat naar de nieuwe gebouwen in Oekene. In het oude ziekenhuis staat nog enorm veel oud maar nog bruikbaar materiaal. Oekene startte in het voorjaar volledig nieuw op. Het was de bedoeling om datgene wat nog bruikbaar was later uit het oude ziekenhuis te halen maar dat is er door de lockdown in april niet van gekomen. Het is serieus doorwerken maar de dag is voorbijgevlogen. Je merkt dat de mensen van AZ Delta blij zijn dat we er zijn.”

Ogen uitgekeken

Sebastiaan Boucquey is hoofd van de technisch ploeg van De Spil maar draait dezer dagen mee in de distributie binnen het ziekenhuis.

“Ik heb mijn ogen uitgekeken. Het systeem om materialen, medicijnen en maaltijden doorheen het enorme gebouw te verplaatsen is indrukwekkend. In de catacomben is het op- en afrijden van elektrische karretjes. Een aantal van mijn Spilcollega’s werken in het magazijn waar ze alle orders klaarzetten.”

“Mijn taak is het om die orders op de juiste plek in het ziekenhuis te brengen. Ik help bij het bedelen en afruimen van het middageten en het verdelen van de medicijnen. We halen ook de vuile was op of we leveren nieuwe matrassen. Ze hebben ervoor gezorgd dat we dat in de meest veilige omstandigheden kunnen doen want we komen toch wel dicht bij die covidafdeling.”

“Het moeilijkste vond ik de oriëntatie in het gebouw. Het is een echte doolhof en ik heb me al meermaals afgevraagd, waar ben ik nu in godsnaam. Het heeft uren geduurd voor ik mijn weg vond, ik heb zelfs een plannetje moeten vragen.”

Wim Bagein, in De Spil verantwoordelijk voor de planning van de producties en de zaalverhuur vond een tijdelijke werkplek in het magazijn van het AZ.

“Ik had me aan een administratieve taak verwacht maar kwam dus in het magazijn terecht. Begrijpelijk want ons, vrijwilligers, opleiden in het ICT-verhaal van AZ Delta zou echt te lang duren. Het is lekker druk in het magazijn. We doen er de nodige kilometers per dag maar je gaat wel snel mee in dat verhaal.”

“Eerst loop je eens mee met een vaste werknemer. Vervolgens pik je zelf al eens een order op en gaat iemand mee om je te assisteren en vanaf dan sta je er alleen voor. Gelukkig heb ik wat ervaring als magazijnier in een vorig beroepsleven maar ik ben wel onder de indruk van de mate van automatisatie in het AZ.”

Blij met deze ervaring

Sandra De Cock doet ook enkele shiften per week in AZ Delta. “Een hectische plek is dat daar. Ik heb bewondering voor wat de mensen daar allemaal doen.”

“Het doet je meteen ook beseffen hoe goed wij het in De Spil wel hebben. Bij ons is er al eens tijd om samen creatief te gaan nadenken en is het ook al eens wat rustiger. Maar in het ziekenhuis is het voortdoen!”

“Maar ik ben blij met deze ervaring. Ik zou het ook tegenover mezelf niet kunnen verantwoorden dat ik door mijn werkgever zou doorbetaald worden om helemaal niets te doen. Dan maak ik mij liever nuttig in het ziekenhuis”, aldus nog Sandra De Cock.

Verder pendelen ook de Spilmedewerkers Anja Leyn, Heidi Feys, Margriet Huyghe en Yaiza Bekaert momenteel tussen de Deltalaan en de Hippoliet Spilleboutdreef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier