Personeel AZ WEST krijgt onverwacht 5 flacons coronavaccin

Hoofdverpleegkundige Intensieve Zorgen Veerle Desmedt zet de spuit met het coronavaccin bij Johan Tamsin.© (Foto MVQ)
Hoofdverpleegkundige Intensieve Zorgen Veerle Desmedt zet de spuit met het coronavaccin bij Johan Tamsin.© (Foto MVQ)
Redactie KW

Heel onverwacht kreeg AZ West Veurne vandaag 5 flacons met het coronavaccin van een bevriend woonzorgcentrum. Dat was een opsteker, want ze werden al de hele week in het ongewisse gehouden over de eerder beloofde vaccins.

“We betreuren de gebrekkige communicatie van de overheid”, zegt Delphine Deneir, stafmedewerker communicatie van het ziekenhuis. “Er was ons vanuit de overheid beloofd dat we ten laatste maandag een draaiboek in verband met vaccinatie in de ziekenhuis zouden ontvangen, evenals een quotum. Daar wachten we nog altijd op… Dan werd gecommuniceerd dat we deze week een klein deel vaccins zouden ontvangen waarmee we de medewerkers en artsen op spoed, IZ en COVID-afdelingen konden vaccineren en om een tweede dosis toe te dienen na 21 dagen. Woensdagavond kregen we te horen gekregen dat we deze vaccins toch nog niet zouden ontvangen. Eind deze week zou men ons meedelen welke en hoeveel eerste vaccins we zouden krijgen. Deze zouden dienen voor IZ en Spoed (de covidafdelingen worden dus al geschrapt) en we moeten 35 dagen ertussen laten voor de tweede dosis. De datum voor levering is een groot vraagteken. Het is dus heel erg moeilijk om je daar dus op voor te bereiden! De HUB-ziekenhuizen die vaccins verdelen naar woon-zorgcentra mochten vorige week vrijdag al beginnen met hun personeel van spoed/IZ/Covid te vaccineren. Dat betekent dat de ‘kleinere’ ziekenhuizen volledig aan hun lot worden overgelaten. Het is een race tegen de tijd en het is zeer jammer dat men de frontlinie in ziekenhuizen niet eerst allemaal samen inent.”

“Maar toch kregen we deze week positief nieuws: een bevriend woon-zorgcentrum liet weten dat ze 5 flacons over hebben en dat ze dit graag willen schenken aan ons ziekenhuis. Volgens de overheid mogen woon-zorgcentra overschotten doorgeven aan ziekenhuizen of de eerstelijnszorg. We mochten ze pas deze namiddag ophalen, en daarna moest onze apotheek ze nog controleren of ze nog wel goed waren om toe te dienen. En we kregen groen licht! Daarmee kunnen we vanavond maximum 30 medewerkers vaccineren.”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier