Permanente asverschuivingen moeten snelheid in Transvaalstraat in Waregem doen dalen

Er wordt vaak te snel gereden in de Transvaalstraat in Waregem. © gf
Redactie KW

De vraag naar de Transvaalstraat kwam er naar aanleiding van de werken die er vorig jaar plaatsvonden. Het vernieuwen van een aantal stukken wegdek dwong het verkeer om te slingeren tussen een aantal asverschuivingen. Daardoor daalde de snelheid en het onveiligheidsgevoel van de bewoners. De straat staat volgens raadslid Maxim Laporte (N-VA/Open VLD) bekend als een onveilige straat, waar vaak te snel gereden wordt.

Permanente asverschuivingen

Uit de antwoorden van schepen voor Verkeer en Mobiliteit Philip Himpe (CD&V) bleek dat de V85 – de snelheid die door 85 procent van het verkeer niet overschreden wordt – op 57 km/u ligt. Dat terwijl de maximumsnelheid er 50 is. “Op de vraag hoeveel verkeersovertredingen er vastgesteld werden, is het nog wachten op het antwoord van de politie, maar we weten wel dat er op tien jaar tijd 17 ongelukken gebeurd zijn.”

Schepen Philip Himpe benadrukte dat de problematiek van de Transvaalstraat bekend is bij het bestuur en dat er al maatregelen genomen zijn. “Tijdens de werken hebben we vastgesteld dat de V85 inderdaad gedaald was, naar 53 km/u. Daarom zal onze verkeersdienst een plan uitwerken voor het plaatsen van permanente asverschuivingen. De bewoners zullen het ontwerpplan gedurende een maand kunnen in kijken als het klaar is.”

Nieuw jeugdhuis in Sint-Eloois-Vijve

De jeugd van Sint-Eloois-Vijve stelde bij monde van raadslid Nancy Vandenabeele (N-VA/Open VLD) de vraag om een jeugdhuis op te starten in de gemeente. Ze stelden dat zowel Waregem, Desselgem als Beveren-Leie een jeugdhuis hebben maar Vijve niet, ze moeten dus telkens 20 minuten fietsen en in het donker is dat niet zo aangenaam of veilig. De jongeren merkten op dat de gemeente vorig jaar een gebouw kocht naast de bibliotheek in de Koekoekstraat, daar zouden ze graag een jeugdhuis in installeren.

Het antwoord kwam van schepen voor Jeugd Jo Neyrinck (CD&V). “We zullen eerst de wenselijkheid en de haalbaarheid van een jeugdhuis moeten onderzoeken vooraleer we een beslissing nemen.” Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) gaf nog mee dat het gebouw nu gedeeltelijk door de bibliotheek gebruikt wordt en dat de rest eigenlijk voor de sloop bestemd was om er een parking van te maken. De jongeren van Sint-Eloois-Vijve zullen dus hun stem moeten laten horen als ze hun jeugdhuis bewaarheid willen zien worden.

LGBT-vrije zones

Raadslid Marij Vanlauwe (Groen) kwam met een brief naar de ambassadeur van Polen. In dat land wordt sinds vorig jaar opgeroepen om in steden en gemeenten LGBT-vrije zones in te richten. Dat wil zeggen: zones waar holebi’s en transgenders uitdrukkelijk niet welkom zijn. In hotels en restaurants hangen de uitbaters stickers uit die aangeven dat hun zaak verboden gebied is voor holebi’s en transgenders. Al 87 Poolse steden en gemeenten hebben die wet overgenomen in hun lokaal bestuur. Raadslid Marij Vanlauwe vindt dat het onze plicht is om een duidelijk signaal te geven dat iedereen welkom moet zijn, ook als kleine stad. Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) riep de gemeenteraad op om de brief unaniem te ondertekenen en hij zal afgeleverd worden aan de Poolse ambassadeur.

(JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier