https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Perelaarcomité steekt reus Jan in een nieuw kleedje

Bij de inhuldiging van Reus Jan van Klerken zien we burgemeester en schepenen samen met initiatiefnemers Niels Deceuninck en Regine Vanstechelman en het Perelaarommegangcomité. (foto ACK) © type="Seq" Annie Callewaert
Redactie KW

Meer dan 25 jaar stond Reus Jan stof te verzamelen in een loods, maar nu werd hij volledig in het nieuw gezet. De reus had dit jaar moeten meestappen in de Perelaarommegang, maar daar stok corona een stokje voor.

Wijlen Henry Covemacker ontwierp en maakte Reus Jan in het jaar 1974. Maar sinds de laatste Perelaarommegang zag de reus het daglicht niet meer. “Nu hebben we hem weer in vol ornaat gezet”, vertelt initiatiefnemer Niels Deceuninck.

“Het metaalwerk aan het geraamte werd opgesteld en de naaisters onder leiding van Regine Vanstechelman maten hem een nieuw pak aan. Ondertussen zorgde Patrick van de technische dienst van de stad Diksmuide ervoor dat op zijn gezicht de sporen van het jarenlang stof vergaren verdwenen. Het nieuwe laagje verf deed hem opnieuw blozen.”

Intussen wist Niels een hele groep rond zich te verzamelen en nog voor de pandemie losbrak richtten zij het Perelaarcomité op. “Het was de bedoeling om vorig jaar al een eerste perenstoet doorheen Klerken te laten trekken, maar dan kwam corona en ineens mochten we niet meer samenkomen. Het comité mocht niet meer vergaderen, geen plannen meer maken en niet meer samen aan de wagens werken. De naaisters hadden stof, naald en draad klaar maar ook zij mochten niet meer samenkomen”, legt Niels uit.

“Dus werd de stoet verplaatst naar 2021, maar ook dit jaar kon onze stoet nog niet vertrekken dus hebben we ons geconcentreerd op het herstellen van de reus.”

Speelplein Harlekijn

De inhuldiging vond plaats in de tent op speelplein Harlekijn in Klerken. “De samenwerking met de speelpleinwerking was super”, vertelt Niels “Het dansen van de kindjes was prachtig om naar te kijken en de inhuldiging van de reus door burgemeester Joris Hindryckx was iets waar velen al lang naar uitkeken.” Burgemeester Joris Hindryckx loofde in zijn speech het initiatief dat mensen bijeen brengt, leven in de gemeente schept en gaf meteen ook mee dat Reus Jan een veilige en stofvrije thuis zal krijgen. (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.