Pepijn drinkt koffie in elke Belgische gemeente

Foto JE
Redactie KW

In elke Belgische gemeente én deelgemeente een kopje koffie drinken, wordt geen makkie voor Pepijn Descamps als je weet dat het exact 3.589 koffies moeten worden.

“Wanneer ontstaan de gekste uitdagingen ? Juist, als er al wat pintjes aan te pas gekomen zijn”, lacht Pepijn Descamps. “Tijdens een gezellige avond polsten we naar elkaars bucket list, wat we nog heel graag wilden doen in ons leven. Bij mij borrelde het idee op om in elke Belgische gemeente én deelgemeente een koffie te gaan drinken. Wie mij kent, weet dat ik er ook voor ga. Het is dan wel een enorme uitdaging om alles tegen 20 februari 2020 af te ronden, ik ben er nog altijd enthousiast over. De meeste mensen reageren met “Zot !”, vinden het daarna een tof concept en stoppen me adresjes toe.”

“Mag ik een koffie ?” is de vraag die Pepijn overal waar hij komt, stelt. “Bij een koffietje komen de tongen al snel los. Eigenlijk heeft het een heel sociale functie, het zit helemaal verweven in ons dagelijkse leven”, vindt hij. “Koffie is heel toegankelijk, het vormt amper een barrière. Het gaat mij dus niet alleen om het zwarte drankje, ook de verhalen van de mensen boeien mij. In West-Vlaanderen is de koers een vast gespreksonderwerp heb ik gemerkt. Ik vraag ook altijd wat er speciaal is aan een dorp of stad.”

Pepijn Descamps. (Foto JE)
Pepijn Descamps. (Foto JE)

Over alle plekjes waar Pepijn komt, schrijft hij een korte blogpost op zijn website Belgian Coffee Cup. Hij geeft ook punten over de beleving en de koffie zelf, als dat van toepassing is. “Toch wil ik dat oordeel niet de bovenhand laten nemen, ik wil eerder een bloemlezing maken voor mensen die op zoek zijn naar lekkere koffieadresjes. Het sociale blijft primeren.”

Pepijn Descamps en Peter Deprez van Viva Sara. (Foto JE)
Pepijn Descamps en Peter Deprez van Viva Sara. (Foto JE)

Op elk kopje schrijft Pepijn de datum van zijn bezoek en maakt hij ook een kleine tekening. Voor Krant van West-Vlaanderen tekende hij het logo op een van de kopjes van Viva Sara in Kortrijk. “Peter Deprez van Viva Sara heb ik intussen goed leren kennen, ook al apprecieerde hij in het begin niet dat ik op koffiekopjes tekende. Peter heeft me in de wondere wereld van koffie geïntroduceerd. Koffie is niet meer wat ik dacht te kennen”, vertelt Pepijn.

Samen broeden de heren op heel wat plannen en zit een nieuw project in de pijplijn.

>>Pepijn is nog op zoek naar leuke Belgische adresjes om koffie te gaan drinken. Wie tips heeft, kan die doorspelen via pepijn.descamps@telenet.be.

>>Volg Pepijn online: https://belgiancoffeecup.wordpress.com/2015/05/15/krant-van-west-vlaanderen/

>>www.belgiancoffeecup.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.