Pechjaar van Koekelaars restaurant ‘t Vosmotje blijft duren

Toen hun zaak weer openging na de zware brand in januari, was er een grote glimlach te zien bij uitbaters David en Stephanie. Deze week was er helaas minder reden tot lachen. © Foto Coghe
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Nadat er eerder dit jaar een brand woedde en het restaurant een vijftal weken moest sluiten, kreeg ‘t Vosmotje alweer met pech af te rekenen. Een dief ging aan de haal met een portefeuille van de zaak en tot overmaat van ramp geraakte ook de wagen van de uitbaters deze week beschadigd. “Deze tegenslagen zijn echt een grote streep door de rekening. Voor 2019 hebben we het volledig gehad”, aldus David Eetezonne.

Het pechjaar van David Eetezonne en Stephanie Claeys, de uitbaters van restaurant ‘t Vosmotje op het Sint-Maartensplein, begon al op zondagavond 20 januari. Toen brak er een zware brand uit. David liep wat lichte verwondingen op, maar vooral de schade aan het restaurant was enorm. “We zijn in juli 2016 met ‘t Vosmotje gestart, het is een stuk van ons levenswerk”, klonk het beteuterd bij Stephanie. Het koppel bleef echter niet bij de pakken zitten en knapte het restaurant veel sneller dan verwacht weer helemaal op. Op zaterdag 2 maart heropende ‘t Vosmotje, de uitbaters hadden de moed teruggevonden. “We gaan er niet 100 procent voor, maar 1.000 procent”, aldus David toen.

Gestolen portefeuille

Dat David en Stephanie ook financieel moesten bekomen van deze opdoffer is evident. De ontgoocheling was dan ook enorm toen ze deze week alweer met tegenslagen geconfronteerd werden. Zaterdagnamiddag, tussen 17 en 17.30 uur, werd een portefeuille van de zaak gestolen. Drie dagen later werd de wagen van de uitbaters dan nog aangereden, de dader vluchtte weg. “En dat terwijl het weekend van Koekelare Leeft eigenlijk een voltreffer moest worden. Dat is traditioneel een drukke periode voor ons, een beetje ter compensatie van de moeilijkere weken”, geeft David aan. “Ondanks de miserie wil ik de organisatoren trouwens een pluim geven. Het evenement was een succes en er kwam ook bij ons veel volk, dat maakt het toch een klein beetje goed.”

Toch is de ontreddering groot na de nieuwe portie pech. “Zaterdag was onze werkneemster hooguit twee minuten naar de kelder, om nieuwe bakken te halen. Ze haalde de portefeuille van de zaak uit haar schort en legde die heel kort op de bar… In die tijd was het kwaad al geschied. Er zijn wel camerabeelden van buiten, maar wij noch de politie mogen die gebruiken. Ik belde nog naar onze advocaat, maar ook hij gaf aan dat het eigenlijk geen zin had om klacht in te dienen. Meer dan een blaadje papier zouden we daar wellicht niet aan overhouden. Toch ben ik deze week nog tot bij de politie geraakt, nadat een onbekende ook nog eens onze auto aanreed aan De Buidel en daarna vluchtmisdrijf pleegde. Het is er eigenlijk echt wel over…”

Benefiet op komst

“Momenteel staan de tranen vaak in onze ogen”, geeft David eerlijk toe. “Je mag niet vergeten dat we ook nog drie jonge kindjes hebben, dan weet je dat deze tegenslagen financieel echt een streep door de rekening zijn. Voor 2019 hebben we het dan ook volledig gehad. Wie al deze tegenslagen zomaar aankan, zit er duidelijk warmpjes in. Wij staan echter met onze rug tegen de muur, daar lieg ik niet over. Gelukkig weten we dat er ook mensen zijn die ons een warm hart toedragen. We zouden eind deze maand dan ook graag iets organiseren, zie het als een soort benefiet. We denken bijvoorbeeld aan een avond met côte à l’os à volonté. Een evenement waarmee de geleden schade een beetje goedgemaakt kan worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.