Peace Village in Mesen wordt noodopvangcentrum voor 100 asielzoekers

We zien v.l.n.r. Hilde Van Gastel (Rode Kruis), Matti Vandemaele (Peace Village), Olivier Fiore (opvancentrum Menen) en burgemeester Sandy Evrard. © EF
Redactie KW

Het Rode Kruis opent straks een tijdelijk noodopvangcentrum in het Peace Village in Mesen. Vanaf halfweg december zullen er 100 asielzoekers verblijven.

Het Rode Kruis Vlaanderen opent op dinsdag 17 december een tijdelijk noodopvangcentrum voor asielzoekers in Mesen. De organisatie maakt daarvoor gebruik van het vakantieverblijf Peace Village. De opening komt er op vraag van de federale overheid naar aanleiding van het tekort aan opvangplaatsen in ons land. In de Peace Village kunnen in principe 138 personen overnachten, maar het Rode Kruis zal er plaats bieden aan 100 asielzoekers. Vier jaar geleden werden er ook al voor een korte periode 100 asielzoekers gelogeerd. Peace Village en de stad Mesen zijn dus niet aan hun proefstuk toe.

Gastvrije stad

Het was minister Maggie De Block die burgemeester Sandy Evrard dinsdag op de hoogte bracht van de komst van een noodopvangcentrum. “Mesen is een gastvrije stad en heet de verzoekers om internationale bescherming dan ook van harte welkom“, aldus burgemeester Evrard. “We vinden het onze taak als stad om ons steentje bij te dragen nu de nood aan opvangplaatsen almaar groter wordt. Peace Village is een geschikte locatie om voor een beperkte tijd een aantal mensen op te vangen.”

Burgemeester Sandy Evrard met Hilde Van Gastel (Rode Kruis) en Olivier Fiore (opvancentrum Menen).
Burgemeester Sandy Evrard met Hilde Van Gastel (Rode Kruis) en Olivier Fiore (opvancentrum Menen).© EF

De asielzoekers zullen aankomen op 17 december en er blijven tot 30 januari 2020. Donderdagnamiddag werden de inwoners van Mesen en Ieperhoek via een brief op de hoogte gebracht van die beslissing en dinsdag om 19 uur wordt er een infoavond georganiseerd, zodat de inwoners daar ook terechtkunnen met hun vragen en bekommernissen. “Het Rode Kruis beseft dat de opening van zo’n tijdelijk centrum een impact heeft op de nabije omgeving en daarom zal de organisatie in elke fase aandacht besteden aan een transparante communicatie met inwoners en lokale overheden, zodat de samenleving in de beste verstandhouding mogelijk is”, klinkt het.

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier