Peace Village in Mesen verwelkomt eerste asielzoekers

Redactie KW

In jeugdhotel Peace Village zijn maandagnamiddag de eerste 45 asielzoekers aangekomen. Ze worden opgevangen door het Rode Kruis, maar ook de lokale medewerkers van het jeugdhotel kunnen aan de slag blijven.

Omstreeks 15 uur kwam de eerste bus met asielzoekers aan in Peace Village, een jeugdhotel dat nog tot 4 februari geen boekingen heeft en zichzelf aanbood als opvangplaats voor asielzoekers. Het gaat vooral om mannen, maar ook om een aantal gezinnen met kinderen. Dinsdag komt er nog een bus met een 45-tal vluchtelingen aan. Uiteindelijk zou Peace Village tegen vrijdag zijn volle capaciteit van 120 slaapplaatsen moeten bereikt hebben.

Burgemeester Sandy Evrard van Mesen was aanvankelijk niet enthousiast. “Maar ik zal loyaal mijn opdracht uitvoeren en voor iedereen een goede burgemeester zijn“, aldus burgemeester Sandy Evrard (MLM). “Vorige week hebben we al per brief de inwoners van Mesen op de hoogte gebracht. Toch vind ik het nog steeds spijtig dat Peace Village geen overleg met het stadsbestuur gepleegd heeft voor het de beslissing nam om zich aan te bieden bij Fedasil. De directeur doet trouwens alsof hij dit puur uit sociale overwegingen doet, maar de realiteit is dat hij hiervoor dik betaald wordt.”

Peace Village in Mesen verwelkomt eerste asielzoekers

Directeur Matti Vandemaele bevestigt dat er inderdaad financiële toegevingen gedaan werden, maar dat dit niet de hoofdoverweging was om het jeugdhotel ter beschikking te stellen. “We krijgen 2,60 euro per bewoner per nacht, maar dat is gewoon een forfaitair bedrag om de vaste kosten te dekken“, zegt Matti Vandemaele. “Toen ik de opluchting zag van een tienjarig meisje dat op 3.000 kilometer van thuis hier arriveerde met al haar bezittingen in een klein plastic zakje, wist ik waarvoor we het deden. Bovendien kunnen zes van onze zeven medewerkers tijdens de maand januari hierdoor deeltijds blijven werken in plaats van te moeten stempelen door economische werkloosheid. Dat was ook een belangrijke overweging.”

De vluchtelingen zitten hier ook heel comfortabel en dat beseffen ze. Ze zijn heel dankbaar

Het Rode Kruis staat in voor de uitbating van het tijdelijke opvangcentrum. Daarvoor krijgt het 40 euro per bewoner per dag. Daarmee worden ook de lokale werknemers van Peace Village betaalt. Frans Dezeure, Frans Corneillie en Annemie Dendoncker uit Ieper zijn drie vrijwilligers van het Rode Kruis die helpen. “We zijn ondertussen al een aantal jaren vrijwilliger bij het Rode Kruis, maar het is de eerste keer dat we zoiets doen”, zegt Frans Dezeure. “Het geeft je wel voldoening. De vluchtelingen zitten hier ook heel comfortabel en dat beseffen ze. Ze zijn heel dankbaar.”

De asielzoekers zullen wel maar een kleine maand in het jeugdhotel kunnen verblijven. Op 4 februari start het nieuwe toeristische seizoen en komen er weer jongerengroepen naar het hotel.

Buurtbewoners zijn minder enthousiast over de komst van de asielzoekers. Philippe Vandekerkhove (49) woont in de Nieuwkerkestraat recht tegenover het asielcentrum, en dus eigenlijk in buurgemeente Heuvelland. “Wij hebben zelfs geen brief ontvangen van het stadsbestuur. We hebben het allemaal moeten vernemen via de kranten. Veel kunnen we er niet aan doen. Het wordt ons opgedrongen, maar ik vind dit niet de ideale locatie om vluchtelingen op te vangen. Die mensen worden beter opgevangen in een stad, in plaats van in een klein dorp. Want ook al noemt men Mesen een stad, met nauwelijks 1.000 inwoners blijven we maar een dorp dat het nu moet zien te redden met 120 extra inwoners. Oké, we moeten afwachten en hopelijk is de onze bezorgdheid onterecht, maar ik ben er toch niet helemaal gerust op. Ik overweeg zelfs om extra camerabewaking te installeren“, aldus Philippe Vandekerkhove.

(TOGH – Foto’s EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier