Om het kunstwerk te kiezen en tot stand te brengen, kregen de Zillebekenaren veel inspraak. De werkwijze is te vergelijken met de realisatie van De Hemelpoort van Honoré d'O. Een vrijwilligersgroep onder begeleiding van curator Theun Vonckx van de Queeste Art werkte aan het project. Deze groep bestond uit Dirk De Poorter, Patrick Deldaele, Evelien Demeulenaere, Eva Denys, Ives Goudeseune, Ann Huygelier, Nathalie Sigiez, Isabel Therssen, Brigitte Vandamme, July Vanoplynes, ...

Om het kunstwerk te kiezen en tot stand te brengen, kregen de Zillebekenaren veel inspraak. De werkwijze is te vergelijken met de realisatie van De Hemelpoort van Honoré d'O. Een vrijwilligersgroep onder begeleiding van curator Theun Vonckx van de Queeste Art werkte aan het project. Deze groep bestond uit Dirk De Poorter, Patrick Deldaele, Evelien Demeulenaere, Eva Denys, Ives Goudeseune, Ann Huygelier, Nathalie Sigiez, Isabel Therssen, Brigitte Vandamme, July Vanoplynes, Peter Vanthuyne en Jo Vercaigne.De vrijwilligers dachten na over kunst, wat een kunstintegratie kon betekenen voor het dorp en kozen om te werken met kalligraaf en tekstkunstenaar Brody Neuenschwander. Brody is geboren in Houston, Texas (USA) en woont en werkt sinds 1993 in Brugge. Hij heeft een ruime ervaring met het realiseren van werken in de openbare ruimte, voornamelijk metalen constructies.De groep en Brody werkten het idee uit om een 'piazza' te maken, wat later in de discussie een 'paviljoen' werd. Samen hanteerden ze een eerste plan en ze kwamen tot het idee om een groot zwevend sculptuur te creëren boven de nieuwe groene zone, schuin voor de kerk. Dit verwijst qua vorm indirect naar de grote vijver. Onder het paviljoen kunnen mensen zitten en wandelen. De constructie zweeft op een drietal meter boven de groene zone, tussen de nieuw aangeplante bomen, de nieuwe bankjes en het nieuwe wandelpad.De sculptuur bestaat uit een tekst die werd gelaserd in gemetalliseerd staal en het zonlicht doorlaat. Hierdoor wordt de tekst in schaduw geprojecteerd. Voor het schrijven werd samengewerkt met de Vrije Basisschool Sint-Vincentius in Zillebeke. De tekst, samengesteld uit de verhalen die de kinderen schreven, gaat over twee figuren, Zille en Beke, en schetst de allegorische ontstaansgeschiedenis van het dorp.Ook in GO! Basisschool De Klaproos werd een educatieve activiteit rond het paviljoen ontwikkeld. De kinderen maakten er tekeningen die zullen tentoongesteld worden naar aanleiding van de inhuldiging van de nieuwe dorpskern.Eind december vorig jaar werd de maquette van het paviljoen al getoond aan de bevolking in OC In 't Riet. Bij de inhuldiging van de vernieuwde dorpskern volgend jaar wordt nog een kleine publicatie voorgesteld die het hele traject en het paviljoen zelf belicht. Bij die gelegenheid worden ook de leden van de opdrachtgeversgroep in de bloemetjes gezet. (EG)