Pauluskleintje wil ontmoetingsfeest zijn voor iedereen

De organisatoren van het Pauluskleintje.© JRO
De organisatoren van het Pauluskleintje.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Spaghetti, sfeer en kleur en een gratis etentje tussen niet-Europese partners en Oostendenaars. Of hoe het Pauluskleintje anno 2021 haar festiviteiten organiseert. “We willen een ontmoetingsfeest zijn voor iedereen”, zegt organisator Iwein Scheer.

Al vijftien jaar zorgt Beeldstorm vzw tijdens het tweede weekend van juli voor gezelligheid op het gezelligste pleintje van de stad: het Paulusplein. Het Pauluskleintje isondertussen een vaste waarde en een beetje de voorloper van de Paulusfeesten in augustus.

Openluchtfeestje

Beeldstorm organiseert socio-culturele activiteiten die laagdrempelig zijn, maar toch kwaliteit bieden. “Het Pauluskleintje is een openluchtfeestje”, vertelt Iwein. “Het is voor iedereen die rustig wil genieten van een babbel, een spelletje en een optreden. Het is een feestje waar het programma je niet dwingt, maar net verleidt. Je bepaalt mee de sfeer.”

Vorig jaar werd voor het eerst in vijftien jaar geen Pauluskleintje georganiseerd. “Het coronavirus en de logische maatregelen liet dat niet toe”, gaat Iwein verder. “Het zou jammer zijn om voor het tweede jaar op rij ons evenement over te slaan. Daarom hebben we het plan om het pleintje dit jaar op een eenvoudige en toffe wijze zijn rol te laten spelen als trefpunt. Waarbij we op een veilige manier met elkaar aan tafel gaan, met respect voor ieders gezondheid.”

Gebraden kip

Op 9 juli worden de buren van het Paulusplein uitgenodigd om samen gratis spaghetti te eten. “Er is jammer genoeg maar plaats voor 36 personen, een keer om 18 uur en een keer om 20 uur”, duidt Iwein. “De buren kregen allemaal een uitnodiging in de bus om zich in te schrijven. Op zaterdag 10 juli neemt een weggeefplein de taak over om sfeer en kleur te brengen op het Paulusplein. Op zondag 11 juli – de Vlaamse feestdag – krijgt de Vlaamse gastvrijheid vorm met de inburgeringsmaaltijd. We hebben met gebraden kip in jagerssaus en frietjes voor een oer-traditionele schotel gezorgd. Elke Oostendenaar die zich samen met een niet-Europese partner aanmeldt of elke niet-Europeaan die zich met een Oostendenaar aanmeldt mag om 13 uur gratis aan tafel schuiven. Aan de lange tafel zal er plaats zijn voor 72 personen.”

Wie er precies komt optreden, wil Iwein niet kwijt. “We willen een beetje de grote toeloop vermijden. Uit voorzichtigheid hebben we niet gekozen voor grote namen, maar er zal uiteraard wel sfeer zijn”, besluit Iwein.

Inschrijven voor de inburgeringsmaaltijd kan in ’t Kroegske tijdens de openingsuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier