‘Paulientjes’ wordt nieuw stadspark van 3.500m² met 50 bomen in Kortrijk

Schepen Wout Maddens stak een handje toe bij het planten van de linde.© Stad Kortrijk
Schepen Wout Maddens stak een handje toe bij het planten van de linde.© Stad Kortrijk
Redactie KW

Kortrijk krijgt een nieuwe groene oase in de schaduw van de Broeltorens. Tussen de gebouwen van nieuwbouwproject One Broel en de Leie komt een nieuw publiek toegankelijk stadspark van 3.500 m². Daarvoor worden 34 nieuwe bomen aangeplant.

Pronkstuk is een linde die maandagochtend 19 april in de grond is gestoken. Het gaat om een inheemse Tilia Cordata, een kleinbladige winterlinde. De boom weegt bij de aanplant al 2 ton, is 10 meter hoog en heeft een 5 meter brede kruin. De nu 27-jarige boom zal 20 tot 25 meter hoog groeien en de kruin kan 15 meter breed worden. De Linde zal de komende eeuwen dit park domineren. Sommige winterlindes worden wel 1.000 jaar oud.

34 nieuwe bomen

Naast deze linde worden nog 33 nieuwe bomen aangeplant. Het brengt het totaal van bomen op deze site op 50 stuks. Zo werd een markante rode beuk behouden tijdens de bouw van nieuwbouwproject One Broel. Een deel van de nieuwe bomen wordt aangeplant langs het fietspad naast de Leie achter de zuidelijke Broeltoren. Hier zal ook de toegang tot deze nieuwe publieke groene ruimte liggen. Het jaagpad wordt zo stevig vergroend en geïntegreerd in het stadspark tussen de 4 gebouwen van One Broel. Zo wordt een groene oase van 3.464 m² gecreëerd, pal in het historisch hart van de stad.

Wat vroeger de speelplaats van de Paulienen was, wordt nu een publiek stadsplein van 3.500 m² met 50 bomen. Dit nieuw plein vormt samen met de heraangelegde tuinen Messeyne en het Guldenbergplantsoen een mooie groene oase tot aan ‘t Plein. Ook de onpraktische trappen en fiets’chicane’ naast de Broeltorens verdwijnen en worden heraangelegd met een zachte helling voor fietsers en voetgangers. Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen.

Trappen en chicane naast Broetorens verdwijnen

De fietsdoorsteek langs de zuidelijke Broeltoren wordt binnenkort trouwens volledig heraangelegd. De chicanes verdwijnen en maken plaats een toegankelijk fiets- en wandelpad. Het nieuwe stadspark zal ook bereikbaar zijn via het Guldenbergplantsoen en ligt onmiddellijk naast de Tuinen Messeyne.

Een van de belangrijke doelstellingen binnen het ontwerp voor deze site was met een genereus gebaar open en groene ruimte teruggeven aan de stad en zijn bewoners. Het palend park messeyne getuigt van deze kwaliteit. Als architect moesten we bijgevolg niet ver zoeken naar een sprekend goed voorbeeld.Bart Lens, architect One Broel.

Daktuinbomen

De bomen staan meestal boven op de dakplaat van de ondergrondse parking. Daarom koos tuin- en landschapsarchitect BurO Groen vooral voor boomtypes die gebruikt worden in daktuinen: Carpinus betulus; Haagbeuk, Styphnolobium japonicum; Honingboom, Prunus avium ‘Landscape Bloom’; Zoete Kers, Celtis australis; Europese netelboom, Acer campestre; Veldesdoorn, Sorbus folgnerie ‘Emiel’; Lijsterbes en Cornus controversa; Reuzenkornoelje.

Het binnengebied is grotendeels onderkelderd door een ondergrondse parking. Om de Lindeboom te kunnen aanplanten in de beste condities werd er al tijdens de ontwerpfase hiermee rekening gehouden. Deze Linde wordt aangeplant in een zone met volle grond waar zelfs onder de verhardingen extra ondergrondse boombunkers voorzien zijn die doorwortelbaar zijn voor deze Linde. Een mooie investering in de toekomst! Koen Rygole, BurO Groen.

Paulientjes

Een deel van het park is verlaagd en omarmd door een zitmuur, een subtiele verwijzing naar de oude stadswallen. Die zitmuur versterkt het zicht op de Broeltorens en de Leie. Daarnaast lopen losse paden in uitgewassen beton door het park.

De groene binnentuin krijgt de naam ‘Paulientjes’. Die naam komt natuurlijk van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo, in de volksmond ‘De Paulientjes’ genoemd. Zij hadden op deze locatie sinds 1833 een kloostergemeenschap en een school. Generaties meisjes kregen bij de Paulientjes een degelijke vakbekwame vorming en christelijk geïnspireerde opleiding basis- en secundair onderwijs. Het ‘Ten Broele Instituut’ had solide reputatie. In 2001 werden de gronden van de school overgenomen door de Pleinschool als campus Broelkant. Na 180 jaar viel in 2013 het doek over de school.

One Broel

Projectontwikkelaar Immogra kocht de gronden en bouwt er nu dus het nieuwbouwproject One Broel. De beschermde voorgevel van de school aan de kant van de Leieboorden is bewaard en gerenoveerd. Ook de kapel en twee woningen in de Groeningestraat zijn behouden. Het project omvat 68 appartementen en 2 handelsruimtes in 4 unieke gebouwen. Het project One Broel kan tijdens Nieuwbouwzondag op 25 april bezocht worden op afspraak.

Groene en open ruimte worden steeds belangrijker binnen onze projecten. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Door deze ruimte semi-publiek te maken betekent dit zowel voor de bewoners als voor de stad Kortrijk een enorme meerwaarde. Nieuwe doorsteken worden gerealiseerd en het binnengebied vormt een natuurlijk decor voor de Broeltorens.Bart Putman, Project Developper Immogra.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier