Paule Cottigny uit Oeren brengt de monoloog ‘Klaprozen’

Paile Cottigny. (foto AB)
Redactie KW

Paule Cottigny (77) voert op vrijdag 13 december in de gemeentelijke feestzaal van De Panne de theatermonoloog ‘Klaprozen, I won’t let you down’ op. Paule waagde zich vijf jaar geleden al aan een korte monoloog en dat deed haar verlangen naar meer.

Paule Cottigny stond vele jaren op de planken bij de Alveringemse toneelvereniging ‘Voor Outer en Heerd’. De vereniging had minder en minder rollen voor oudere acteurs en daarom zien we haar niet meer op het podium. Maar Paule is zeer cultuurminded en vijf jaar geleden waagde ze zich tijdens theaterfestival Spots op West aan de monoloog Kato van Anna Enquist. Dat optreden viel in de smaak en deed haar verlangen naar een langere monoloog.

“Ik heb een aantal teksten opgevraagd bij ‘Open Doek’, vertelt Paule. “Ik las Klaprozen en wist instinctief: dat wordt het! Ik ben 77 jaar, dus uiteraard was ik ook onzeker. Wat later ging ik met mijn echtgenoot naar de monoloog ‘Noten’ van Willy Vandenplassche. Wat hij doet, kan ik ook, dacht ik bij mezelf en ik ben er aan begonnen. Halfweg heb ik aan mijn goede vriendin Ria Huyghe gevraagd om een keer te komen luisteren en feedback te geven. Ze was enthousiast en heeft zelfs de regie op zich genomen.”

We willen weten waarom Paule als Alveringemse naar De Panne trekt. En zo horen we dat ze daar achttien jaar bibliothecaris is geweest.

Optreden Il Sogno

“Ik ken de mensen van de gemeentelijke cultuurdienst heel goed”, vervolgt Paule. “Ik heb diensthoofd Geert Vanthuyne aangesproken en met succes. Omdat een monoloog van een uur geen avondvullend programma is, boekte men nog een optreden van Il Sogno, de muziekgroep van De Lovie.”

Naar het stuk zelf nu. De tekst is van Marc Smet. “De monoloog brengt het verhaal van een vrouw die veel heeft mee gemaakt”, zegt Paule. “Dat klinkt niet positief maar ze vertelt het op zo’n manier dat je toch regelmatig eens kan glimlachen.

De vrouw wordt verliefd op een man die later een verkeerde keuze blijkt te zijn. Hij heeft een alcoholprobleem en er is weinig liefde. De vrouw wil graag een tweede kindje. Pas bij de geboorte wordt duidelijk dat het aan het syndroom van Down lijdt. Zij neemt het kindje liefdevol op maar krijgt geen steun van haar omgeving. Kort nadien sterft haar vader, iemand met wie ze een hechte band had. Ze ontmoet uiteindelijk een man die haar wel gelukkig maakt. Komt dan eindelijk het geluk? Het antwoord op die vraag laat ik graag open. Liever nodig ik de lezer uit om op 13 december te komen luisteren.”

De opbrengst van de avond – tickets kosten 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de deur, drankje inbegrepen – gaat naar STAN Westhoek, het trefpunt voor mensen met een verstandelijke beperking.

“Ik ben zelf moeder van Bartel, onze zoon die een zware beperking had en in 2006 is overleden”, zegt Paule. “Daarom spreekt de tekst van de monoloog mij zo aan en gaat de opbrengst naar de vereniging waarvan mijn man en ik reeds vijftig jaar actief lid zijn.

Hoe ik hier naar toe leef? “Wel het podium is deze keer immens! Maar mijn tekst zit er goed in en ik kan dat goed: mij afsluiten van de buitenwereld en in een rol kruipen. We gaan er voor!”

(AB)

Tickets bij cultuurdienst De Panne. Email: toerisme@depanne.be of 058-42 18 18

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier