Paul Ver Eecke stopt na 33 jaar als bibliothecaris in Lo

Paul Ver Eecke (72) stopte op 31 december als bibliothecaris van de bibliotheek in Lo. Bijna 33 jaar stond hij de lezers bij met raad en daad. In die periode verhuisde de bib ook twee keer van locatie. “Ik zou misschien nog enkele jaren verder kunnen doen, maar toch niet tot aan mijn tachtigste”, zegt Paul. “Het is tijd om de fakkel door te geven.”

Paul Ver Eecke.© KVCL
Paul Ver Eecke.© KVCL

Interesse voor boeken heeft Paul altijd al gehad, maar eigenlijk was hij niet van plan om bibliothecaris in Lo te worden. “Maar in 1988 was de vrije bib maanden dicht”, herinnert hij zich nog. “Ik vond dat spijtig en een slechte zaak voor de lezers.”

De toenmalige pastoor polste bij Paul of hij interesse had om als bibliothecaris aan de slag te gaan. Na wat wikken en wegen hapte hij uiteindelijk toe. Maar eenvoudig was het niet. “Er was toen weinig steun, geen toelagen van de overheid en ook geen verloning”, zegt Paul. “Daarnaast moest ik na 2 jaar ook examens voor bibliothecaris afleggen om de subsidies niet te verliezen. Ik behaalde mijn diploma in 1990 en deed dus verder.”

8.000 boeken

Het aantal boeken in de bibliotheek van Lo steeg in de loop der jaren stelselmatig. “Vroeger telde de bib vijf- tot zesduizend boeken”, weet Paul. “Nu zijn er dat een kleine achtduizend met ook cd’s, dvd’s en strips er extra bij.”

De favoriete auteur van Paul Ver Eecke is Jef Geeraerts en zijn reeks VIncke en Verstuyft waarvan er 3 boeken werden verfilmd, meer bepaald Dossier K., De Zaak Alzheimer en Het Tweede Gelaat. Maar ook Scandinavische auteurs kunnen hem bekoren zoals Henning Mankell met zijn detectiveromans met politie-inspecteur Kurt Wallander in de hoofdrol en waarop de Zweedse televisieserie Wallander is gebaseerd. Ook de jeugdauteurs Marc de Bel, Dirk Bracke, René Swartenbroekx, Stefaan Boonen en Roald Dahl en de illustratoren van de nieuwe kleuterprentenboeken draagt hij een warm hart toe.

In zijn beginperiode als bibliothecaris maakte de schoolgaande jeugd met zo’n 75 procent het leeuwendeel van het lezerspubliek uit. “Tot rond 1995, daarna is het aantal jonge lezers gestaag gezakt”, zegt de voormalige leerkracht van het vijfde en zesde leerjaar van de toenmalige gemeentelijke basisschool in Lo. “Nu vertegenwoordigen jongeren nog amper 25 procent. Er komen wel veel meer volwassenen naar de bibliotheek en zij ontlenen ook boeken voor hun kinderen. Sommigen zijn al meer dan dertig jaar trouw lid en ondertussen senioren.”

Samenwerking met Houthulst

De bib in Lo was een vrije bibliotheek tot 1993. Van 1994 tot 2000 was het een stadsbibliotheek. In 2000 kwam de samenwerking met de bibliotheek van Houthulst tot stand. Ook de informatisering deed zijn intrede met de programma’s Vubis en Winob en sinds april 2020 het systeem WISE.

“In 2005 werden meer dan 10.000 boeken in één jaar ontleend en in 2007 zelfs bijna 12.000. Maar dit jaar was het een pak minder door corona”, overloopt Paul. ““Ik heb tijdens mijn loopbaan ook wel zeker 15.000 boeken geplastificeerd.”

De bibliotheek van Lo veranderde in de loop der jaren ook enkele keren van locatie. De bib was lange tijd gevestigd in de Ooststraat in een ruimte onder restaurant ’t Stadhuis (eigendom van de stad Lo-Reninge, red.), vlak naast de voormalige horecazaak Moderna. Daarna verhuisden de boeken naar het leegstaande postgebouw in de Willem Van Loolaan dat ondertussen opnieuw dienst doet als postkantoor. “In 2008 werd nog het volledige meubilair van de bibliotheek vernieuwd”, herinnert Paul zich nog. “Sinds oktober 2015 is de bib gehuisvest in de huidige locatie in de Zuidstraat.”

“Ik had misschien nog enkele jaren verder kunnen doen, maar toch niet tot aan mijn tachtigste”, besluit Paul Ver Eecke. “Ik kijk met veel voldoening terug op de voorbije 33 jaar. Ik ben blij dat de bib, mijn geesteskind, stelselmatig gegroeid is dankzij de hulp van velen. Het heeft soms veel zweet gekost, maar het biebje mag gezien worden.”

Opvolging

De opvolging is ondertussen verzekerd, want Jessica Poppe uit Lo neemt de taak van Paul Ver Eecke over. “Ik ga met veel enthousiasme aan de slag als medewerker in de bibliotheek van Lo”, zegt ze. “Na een loopbaan in het onderwijs ben ik, als West-Vlaamse, in oktober 2018 teruggekeerd naar mijn roots. Ik voelde mij hier meteen thuis.”

“Al van jongs af aan ging ik graag naar de bib”, gaat ze verder. “Lezen is mijn passie, die ik graag met de inwoners van Lo wil delen. Zowel fictie als non-fictie liggen op de boekenplank. Uit boeken kan je heel veel leren, of je kan er een nieuwe hobby mee ontdekken. Ik kijk er naar uit om iedereen van harte te verwelkomen in de bib.” (KVCL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.