Paul toont zijn werken in polyester tijdens Buren bij Kunstenaars in Beveren

Don Quichot van Paul Deschrijver pronkt al een tijdje op De Munt. © (foto SB)
Redactie KW

Dit weekend kun je tijdens de zestiende editie van Buren bij Kunstenaars ook eens binnenwippen in het atelier van de Beverse beeldhouwer en kunstschilder Paul Deschrijver (75). Vooral zijn werken in polyester springen in het oog.

“Het is de zevende keer dat ik deelneem aan dit concept”, vertelt deze gepensioneerde architect, die zowel in de Roeselaarse als Brugse en Kortrijkse academie een kunstopleiding heeft gevolgd. “Mijn ouders dompelden ons onder in de schoonheid van de dingen. Dat kunstzinnige zat in onze opvoeding. Ik heb het kleurenpallet van mijn moeder en mijn vader heeft me zijn techniek meegegeven.” De grootouders van Paul hadden langs de Beversesteenweg een marmerverwerkingsbedrijf. “Mijn kunstpassie heb ik altijd kunnen combineren met mijn beroepsbezigheden”, aldus Paul.

“Door de jaren heen heb ik mij gespecialiseerd in het beeldhouwen en de schilderskunst. Zowel mijn schilderijen als beeldhouwwerken kun je qua stijl ‘klassiek-modern’ noemen, maar die laatste bezigheid neigt naar het abstracte. Ik werk graag met zwarte, witte, bruine en witte albast maar ook met carrara-marmer ga ik met plezier aan de slag. Voor de grotere werken gebruik ik meestal polyester. Aan een beeld van middelmatige grootte, ben ik toch zo’n maand bezig.” Om de zoveel jaar stelt Paul tentoon in Galerij Blomme of in K-trolle. Zijn inspiratie haalt hij in de eerste plaats uit de natuur en het bezoeken van tentoonstellingen.

“Ik luister vaak naar muziek waar ik de rust uithaal die je in mijn kunstwerken terugvindt. Door de jaren heen ontwikkelde ik een eigen stijl. Een kunstwerk moet passie en kracht uitstralen. Het karakter van de maker moet erin terug te vinden zijn. Met het ouder worden, ben je veel kritischer op je werken.”

Kritisch

Sinds juli vind je centraal op De Munt zijn kunstwerk in polyester dat ‘Don Quichot’ voorstelt, verwijzend naar de hoofdpersoon in de roman ‘De Vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ van Cervantes. “Het openstellen van mijn atelier zorgt ervoor dat de gewone man in de straat mij en mijn werken leert kennen. Soms komen er ook scholen of zorginstellingen langs. Veel mensen zijn kritisch over moderne kunst. Door dit soort initiatieven en wat uitleg te geven, leren ze ons vak beter te begrijpen.” Het atelier van Paul bevindt zich in de Meershofstraat 33 in Beveren. Zijn werkruimte is geopend op 18 oktober vanaf 18 uur en op zaterdag 19 en zondag 20 oktober telkens tussen 10 en 14 uur. (KK)

Meer info op www.pauldeschrijver.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier