Paul Mispelaere verlaat kerkfabriek Sint-Hilarius in Wevelgem

Paul Mispelaere: "Het is tijd om de fakkel door te geven." (foto SLW)
Redactie KW

Na 37 jaar stelt Paul Mispelaere zich niet langer verkiesbaar voor de kerkraad. Sinds 2004 was hij er penningmeester, wie hem zal opvolgen wordt pas duidelijk na de verkiezingen in april.

Er verandert heel wat in het Wevelgemse kerklandschap. Pastoor Jean-Marc gaat met pensioen, er komt een nieuwe Congolese priester en er vormt zich een nieuwe pastorale eenheid met de parochies van Moorsele, Gullegem en Wevelgem. Maar dat is niet de reden waarom Paul Mispelaere zich niet langer verkiesbaar stelt voor de kerkraad. “Ik ben 85 jaar”, verklaart hij. “Dat is een mooie leeftijd om de fakkel door te geven.”

Lourdesreizen

In 1982 trad hij toe tot de kerkfabriek Sint-Hilarius op vraag van toenmalig pastoor Vermeersch. “We zetelden toen nog met negen leden in de kerkraad”, herinnert Paul zich. Ook de burgemeester maakte er nog deel van uit. Na het decreet in 2004 waren er nog slechts vijf leden en werd ik de penningmeester.”

Paul Mispelaere waakte dus gedurende 16 jaar over de financiën van de kerkfabriek. Een taak die hij niet licht opnam, dat vrijwilligerswerk nam tot een dag per week in beslag. Daarnaast was hij actief op vele fronten, zoals de organisatie van Lourdesreizen. In de assistentiewoning Ter Meersch, waar hij sinds een jaar samen met echtgenote Denise Claeys verblijft, prijkt een Apple computer. “Ik ben altijd een grote fan geweest van Apple”, verrast hij. “Ik kocht mijn eerste exemplaar in 1988 en sindsdien heb ik me daar al geweldig mee geamuseerd.”

Okra blijft zingen

Vanaf april komt er dus meer tijd voor computer en familie, Paul is natuurlijk ook gekend als dirigent van het Okra-koor. Ook dat houdt op te bestaan, gezien hij ook daar stopt. Of toch niet? “Dat ligt enigszins anders”, lacht hij. “Ik moest noodgedwongen stoppen, ik kon niet meer zingen door problemen met de stembanden. De koorleden hebben me toch overtuigd om verder te oefenen, voor het plezier. Met wat hulpmiddelen lukt het wel, zelfs in die mate dat we terug een optreden plannen in wzc Elkerlyc en de pastoor heeft ons gevraagd om toch weer een eucharistieviering op te luisteren, bij gebrek aan koren. We zien wel.” Wat zeker is, is dat Paul Mispelaere na 37 jaar de kerkfabriek verlaat. Wie zijn opvolger wordt zal duidelijk zijn na de verkiezingen van april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier