Paul Delplancke laat je Kortrijkse pareltjes ontdekken: “Elke dag bezig met dit levenswerk”

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

“Moeje e gloazeke champagne ein?” Het is het soort interview waarvoor iedere reporter zou tekenen. Chique, klassevol en toch iets voor de werkmens? Volgens Kortrijkzaan Paul Delplancke (66) wel. “Als je kijkt wat een goed glas bier kost en je rekent het om, dan merk je snel dat een goed glas champagne echt niet veel hoeft te kosten.” Een gesprek over architectuur, Kortrijk en heel wat geschiedenis, met zicht op de gloednieuwe Budabrug.

Het is nagenoeg onmogelijk om in Kortrijk te wonen en nog niet van Paul te hebben gehoord. Zelfs al roept zijn fysieke verschijning misschien niet meteen herinneringen op, zijn online aanwezigheid doet dat des te meer. Paul is een kleurrijk figuur, die in één oogopslag wordt geassocieerd met zijn fototoestel, onlosmakelijk verbonden met zijn personage: “Het is een hobby geworden die er oorspronkelijk geen was.”

De Kortrijkse spraakwaterval beschikt over een uitzonderlijk geheugen en heeft dan ook niet de minste moeite om quotes en gebeurtenissen uit het verleden op te rakelen. “In mijn jonge en vooral wilde jaren ben ik dameskapper geweest. Ik probeerde de haartooien van de dames om te toveren tot heuse kunstwerkjes, weg van de standaardcoiffures. Gaandeweg groeide niet alleen mijn netwerk aan kennissen maar steeg ook het vertrouwen dat mensen me gaven. Het gebeurde meer dan eens dat, terwijl de haarlokken in het rond vlogen, dames me plots zaken begonnen te vertellen uit hun privésfeer. Als kapper fungeer je ook een beetje als psycholoog.”

“Mensen bleven vertellen. Het is informatie die je steeds terug opslaat maar waar je niet echt tijd voor hebt. Toen ik eenmaal met pensioen was, toen begon het door te dringen dat ik tijdens mijn carrière heel wat tips had gekregen over knappe plaatsen en vergeten parels uit Kortrijk. Toen heb ik besloten om een fototoestel in mijn handen te nemen en alles in beeld te gaan brengen. Het werd een levenswerk waar ik tot op vandaag nog mee bezig ben.”

Briljant zicht

Hoewel de 66-jarige Kortrijkzaan al meer dan een halve eeuw doorheen de straten van Kortrijk dwarrelt, ontdekt hij nog altijd nieuwigheden. “Het is op zich niet moeilijk: Kortrijk is een schatkamer gevuld met architecturale schatten.” Als het gaat over de pracht van de West-Vlaamse metropool, is Paul niet van zijn stuk te brengen: “Op zowat iedere hoek van de straat ga je gebouwen en kunstwerken aantreffen, die je een duidelijk beeld geven van de geschiedenis van Kortrijk. Recent waren mijn vrouw en ik op wandel, op een steenworp van ons appartement. Hoewel je zou denken dat ik hier alles al ken, viel mijn oog plots op de achterkant van een gebouw langsheen het jaagpad. Het was een ronduit briljant zicht en ik nam meteen foto’s in overvloed. Terwijl ik iedere mogelijke hoek van het gebouw in beeld probeerde te brengen, zag ik een jogger die vanop de binnenkoer vertrok. We raakten aan de praat op een veilige afstand van elkaar en al snel bleek het te gaan om de eigenaar van het gebouw. Hij nodigde ons uit om binnenin een kijkje te nemen en we vielen van de ene verbazing in de andere. Hoe was het mogelijk dat we zo een schitterende plaats hadden, op slechts enkele meter van onze eigen woonst, zonder dat we van het bestaan afwisten? De foto’s staan nog opgeslagen op mijn geheugenkaart maar ga ik weldra op een van mijn Facebookpagina’s zetten. De plaats is eenvoudigweg te mooi om niet met de wereld te delen.”

Paul Delplancke laat je Kortrijkse pareltjes ontdekken:
© CLL

Via Facebook kreeg iedereen ongetwijfeld al met Paul te maken. “Een aantal jaren terug nam ik, samen met enkele andere mensen, de pagina ‘Je bent van Groot-Kortrijk als’ over. Een online en digitale verzamelplaats van en voor Kortrijkzanen. Je houdt het niet voor mogelijk wat de mensen daar vaak op gooien. Vooral in tijden van crisis, zoals nu met corona, is het een hels werk om de pagina zonder onzin te houden. Toen ik zag wat voor een impact dergelijke pagina’s en groepen hadden, dacht ik dat het misschien een goed idee zou zijn om iets dergelijks te starten met enkel historische feiten”, motiveert hij.

Kortrijk is zoveel meer dan de Broeltorens en het stadhuis

“Je kan niet anders dan toegeven dat er online een overvloed aan foto’s van de Broeltorens en het stadhuis is. Maar Kortrijk is zoveel meer dan dat! Op de pagina ‘Kortrijkse historische foto’s, kaarten en weetjes’ kunnen mensen hun eigen kiekjes van Kortrijk insturen. Ik vul de pagina dan ook aan met mijn eigen clichés van Kortrijk in de hoop zo de mensen kennis te leren maken met de rest van de stad. We vonden ondertussen al enkele plaatsen waarvan zelfs de meest geharde Kortrijkzanen niet eens het bestaan af wisten. Daar doen we het voor.”

Druif is van tel

Tijdens het gesprek valt het op dat Paul genietend nipt van zijn glas champagne, teug na teug. “Ik ben een levensgenieter”, klinkt het. “Ik dronk en drink graag een goed glas bier. Je weet hoe dat gaat: je zit aan de toog van je stamcafé en je zet een tournée. Je krijgt er dan eentje terug, nieuwe mensen komen het café binnen en voor je het weet sta je met een aantal glazen voor je neus. Mijn dokter trok toen aan de alarmbel: ‘Paul, het moet gedaan zijn, zoek je een alternatief’. Wat moest ik doen? Gelukkig werkt champagne werkt evenveel op de smaakpapillen maar is minder belastend voor de maag. Het was met enige tegenzin dat ik me in die wereld begon te verdiepen maar toen maakte ik kennis met de echte champagne. Ik was meteen verkocht! Wie de moeite neemt om de goede soorten te zoeken, ontdekt een nieuw overheerlijk palet aan smaken. Ondertussen trekken we met de regelmaat van de klok naar de Champagnestreek en heb ik geleerd wat de goede en de minder goede druiven zijn.”

Champagne drinken, het blijft gelinkt aan iets voor de beau monde. “Klopt helemaal niets van!” Paul is resoluut wanneer we spreken over zijn vloeibare passie. “Ondertussen heb je al flessen van nog geen 20 euro in de handel, champagne die overheerlijk is en waarmee je vrienden en familie echt kan overdonderen. Prijs speelt geen rol, de keuze van de druif is cruciaal. Trouwens, reken eens uit wat een glas echt goed bier kost”, gaat hij verder. “Inderdaad, je komt al snel tot de vaststelling dat er niet zo heel veel verschil is. Net zoals een stevig bier giet je ook champagne niet zomaar naar binnen. Je moet leren genieten en de smaak waarderen. Schenk ik nog een glaasje in?”

Filmpjes met deze en

andere Kortrijkzanen op www.kw.be/dekortrijkzaan