Paul Berlamont uit Izegem geeft advies aan mooiste snorren

Internationale snor Wesley Verschetze, jonge snor Mathias Callebert, Beste West-Vlaamse snor Patrick Debal en snorrenexpert Paul Berlamont. (Foto Frank)
Redactie KW

Al verschillende jaren organiseert de West-Vlaamse Snorrenclub tijdens de Brugse Mosselfeesten een wedstrijd voor de mooiste snorren en/of baarden. Vorige weekend vielen drie ‘snorrenmannen’ uit de regio in de prijzen. Izegemnaar Patrick Debal heeft de beste West-Vlaamse Snor, Rumbekenaar Wesley Verschetze de beste Internationale Snor en Oekenaar Mathias Callebert de beste Jonge Snor.

We trokken met het drietal naar ‘snorrenexpert’ Paul Berlamont in Kaffee Lagaar. Maar eerst even de drie winnaars voorstellen. De senior in het gezelschap is Patrick Debal (59) uit de Mentenhoekstraat in Izegem. Hij is de man van Gina Buyck, vader van 2 dochters en opa van 3 kleinkinderen. “Een snor heb ik al van toen ik amper 16 of 17 jaar was”, zegt Patrick. “Het zit een beetje in de familie. Pas op mijn 52ste was sloot ik me aan bij de Antwerpse Snorrenclub, samen met de jammer genoeg veel te vroeg overleden Izegemse belleman Guy Vandendriessche. Vier jaar later stapte ik over naar de West-Vlaamse Snorrenclub in Brugge, de club die de wedstrijd op de Mosselfeesten organiseerde en waar de leden mij verkozen tot ‘Beste West-Vlaamse Snor van het jaar’. Eén donderdag in de maand vergaderen we en bespreken we aan welke activiteiten we de komende maand of maanden zullen deelnemen. Maar het is vooral een vriendenclub waar die bijeenkomsten al een keertje durven uitlopen tot laat in de nacht.”

Tweede deelname

De tweede winnaar in de rij is ex-Izegemnaar Wesley Verschetze (34), die nu sinds enkele jaren met zijn sympathieke Mexicaanse vrouw Maria Santillan en dochtertje Esmeralda (12) in het Lekkensgoed in Rumbeke woont. “Ik ben geen lid van een snorrenclub maar wel al vele jaren drager van een snor, nog van vóór ik Maria leerde kennen op het Wereldfolklorefestival in Izegem. Zij heeft me dus niet anders gekend. Meedoen aan wedstrijden kwam pas dit jaar bij me op. Misschien wel omdat ik als penitentiair beambte in de gevangenis van Ieper een collega heb met een prachtige Salvador Dali-snor en die inspireerde me om nog meer aandacht aan mijn snor te besteden. Begin dit jaar zag ik op de sociale media dat er in mei in Antwerpen een wereldkampioenschap voor snorren en/of baarden was en schreef me in. In de categorie ‘keizerlijke snorren’ was ik 5de op 9 deelnemers. Die meevaller smaakte naar meer en mijn tweede deelname aan een wedstrijd was vorig weekend op de Mosselfeesten in Brugge. Ik werd verkozen tot Beste Internationale Snor.”

Leuk dat er in de regio weer aandacht is voor snorren

De derde winnaar uit de regio is Mathias Callebert (31) uit de Kantinestraat in Oekene, de partner van Eline Dewaele en vader van Audrey Callebert. Hij werkt als monteur bij VDL Roeselare. “In bijberoep ben ik kapper-barbier, iets wat ik al van kinds af wilde doen”, aldus Mathias. “In oktober verhuizen we echter naar de Gentstraat in Ingelmunster waar ik dan mijn kapsalon in bijberoep zal runnen. Als barbier zijn mijn snor en baard ook een beetje het uithangbord van mijn zaak. De Mossselfeesten vormden mijn eerste deelname aan een wedstrijd voor snorren en/of baarden en het was ook de eerste keer dat de West-Vlaamse Snorrenclub de ‘beste Jonge Snor en Baard’ koos uit deelnemers die tussen de 20 en 35 jaar jong moeten zijn.”

Onze drie snorrenmannen uit de regio zijn blijkbaar op een of andere manier familie van elkaar. “Via de vader van mijn vader…..”, begonnen Patrick en Wesley, maar we besparen we je die ingewikkelde familiale omschrijvingen. Eén ding hebben ze alle drie gemeen: de grote zorg voor die snor! “Ik ben daar al die jaren al dagelijks minstens drie kwartier mee bezig”, zegt Patrick. “Wassen, drogen, krullen, waxen, lak opspuiten…” Wesley en Mathias zetten ook geen voet buitenshuis als hun snor nog niet de nodige onderhoudsbeurt van minstens een half uurtje kreeg. Patrick en Mathias hebben nog nooit hun snor volledig afgeschoren. “Ik deed dat twee jaar geleden wel een keer om dan onmiddellijk weer te herbeginnen met een nieuwe snor”, zegt Wesley.

Intiem

Ook bij snorrenmannen is het moeilijk om binnen te dringen in hun ‘intiem leven’. Op de vraag of hun dames gelukkig zijn met een partner met zo’n ferme snor, kwam er geen duidelijk antwoord, maar wel een genotvolle glimlach…

Een bekende snor als voorbeeld heeft ons drietal niet. “Ja, we hebben het wel een keer over de snor van Salvador Dali of van die excentrieke modellen die je wel eens op verkiezingen ziet, maar het belangrijkste is dat je jouw eigen snor zelf verzorgt en modelleert”, vinden we.

Paul Berlamont kwam even kijken naar de drie regionale winnaars van de snorrenwedstrijd in Brugge. “Ik was jarenlang lid en nu nog altijd erelid van de Antwerpse Snorrenclub en was met onder andere Joske van ‘t Vleeshuis in Izegem één van de medeoprichters van de Roeselaarse Snorrenclub”, aldus Paul. “Ik weet nog goed dat we de dag na de stichtingsvergadering elkaar moesten opbellen om zeker te weten wat we de avond ervoor beslist hadden. Er was een Antwerps Snorrenlied maar met de Roeselaarse Snorren brachten we ook ons een eigen lied uit. Het doet deugd te zien dat er hier in de regio weer een keer aandacht is voor snorrenmannen.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier