Patriek Degroote helpt mee in vaccinatiecentrum

Patriek Degroote steekt met alle plezier een handje toe in het vaccinatiecentrum.©Frank Meurisse FM
Patriek Degroote steekt met alle plezier een handje toe in het vaccinatiecentrum.©Frank Meurisse FM
Redactie KW

Vier vrijwilligers van het Rode Kruis Lendelede helpen mee in het vaccinatiecentrum in Izegem. “Als verantwoordelijke van onze lokale afdeling vind ik het niet meer dan normaal dat we ons steentje bijdragen”, zegt Patriek Degroote.

Patriek Degroote (63) uit de Kuurnsestraat werkte als meubelmaker in de fabrieken Aurora in Izegem en Decruy in Rumbeke en is de man van Marie-Rose Maes. Maar hij is ook de duivel-doet-al van het Rode Kruis Lendelede.

“45 jaar geleden kwam er iemand van het Rode Kruis Lendelede vragen of ik geen goesting had om een cursus helper te volgen”, zegt Patriek. “Ik ging op het aanbod in en werd meteen lid. Intussen leid ik nu al twee decennia de afdeling. Ik doe heel veel: de administratie, de preventieve diensten, de contracten opmaken met de organisatoren van evenementen zoals wielerwedstrijden, autorally’s, feesten …”

Patriek deed in die 45 jaar als vrijwilliger heel wat ervaring op. “In 1987 hielp ik als verantwoordelijke materiaal voor het Gewest Vlaskant na de ramp met de Herald of Free Enterprise in Zeebrugge mee de overleden passagiers afleggen. Emotioneel heel zwaar, vooral als de slachtoffers kinderen waren.”

Sociaal bewogen

“In die 45 jaar was ik zo goed als op alle evenementen aanwezig. Behalve toen ik recent een hartoperatie onderging in het Ziekenhuis Maria Middelares in Gent, nadat ik al drie keer een hartstilstand kreeg. Maar ik ben weer de ‘oude’ en mag weer alles doen van de dokters. Vorig jaar in oktober kreeg ik ook nog Covid-19. Die 45 jaar liep ik ook niet zoveel in ‘the picture’. Dat hoeft ook niet voor mij. Ik ben vrijwilliger uit idealisme en ook omdat ik een sociaal bewogen persoon ben.”

Toen ze vrijwilligers vroegen voor het vaccinatiecentrum in Izegem vond Patriek dat het Rode Kruis Lendelede daar niet mocht ontbreken. “Ik gaf me op en kon ook enkele van onze vrijwilligers overtuigen zich in te schrijven, namelijk Sofie Nolf, Dylan Polfliet en Wim Duvillier. Ik gaf me op als onthaalmedewerker en hulp bij de administratie. Ik volgde daarvoor een opleiding”, klinkt Patriek hoopvol.

“Ik help daarnaast nog bij de Minder Mobielen Centrale om mensen die niet in staat zijn zelf naar het vaccinatiecentrum te gaan, naar ginder te vervoeren,” vult Patriek nog aan.

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.