Patrick Sercu krijgt eigen straatnaam in Izegem

Patrick Sercu met onder meer Mark Cavendish, Eddy Merckx en Iljo Keisse op de piste van de Zesdaagse van Gent in 2016. De Izegemse ex-wielrenner overleed vorig jaar en krijgt nu een straatnaam in Izegem. © foto Belga
Redactie KW

De vorig jaar op 19 april overleden ex-wielrenner Patrick Sercu krijgt in Izegem zijn eigen straatnaam. Het voorstel komt er op voordracht van het college van burgemeester en schepenen en kan op goedkeuring van de cultuurraad en Sercu’s familie rekenen.

Patrick Sercu behoeft in Izegem al lang geen introductie meer, maar dat zijn palmares indrukwekkend oogt staat buiten kijf. Hij won in zijn carrière liefst 88 zesdaagses op de piste, een record dat op vandaag nog altijd standhoudt. In het Kuipke in Gent reed hij liefst elf keer als eerste over de streep. In 1964 slaagde hij er bovendien in olympisch goud te veroveren op de kilometer met vliegende start. In de Tour de France behaalde hij dan weer meerdere ritzeges en veroverde hij ooit de groene trui.

“Een sportman met een dergelijk palmares is uniek”, meent burgemeester Bert Maertens. “Gelet op zijn overlijden, het feit dat Izegem zijn olympische kampioen moet koesteren en dat er niet veel straatnamen meer bijkomen vonden we het opportuun een straatnaam naar Patrick Sercu te vernoemen. Ik weet dat er via de campagne ‘meer vrouw op straat’ vraag is om meer vrouwelijke straatnamen te kiezen, maar deze kans om Patrick Sercu hulde te brengen mochten we niet laten liggen en in de toekomst zullen er wellicht niet veel straatnamen meer bijkomen.”

Dreef

Patrick Sercu werd in 1996 al ereburger van Izegem en krijgt straks dus zijn eigen straat. Een dreef, om precies te zijn. “Het voorstel is om de straat die naar de nog te ontwikkelen woonwijk Blauwpoorte leidt de Patrick Sercudreef te noemen“, vervolgt de burgemeester. “Geen laan of straat omdat de weg door bomen omzoomd wordt, niet al te groot is, een groen karakter heeft en ook in het groen uitmondt.”

Patrick Sercu kreeg in 2007 al een wielerbaan in Assebroek naar hem genoemd en de wielerpiste Defraeye-Sercu in Rumbeke is ook deels aan hem gewijd. De stad vroeg en kreeg al toestemming van zijn Sercu’s familie. De gemeenteraad moet zich volgende week dinsdag wel nog over de voorlopige vaststelling buigen, maar de cultuurraad gaf alvast een unaniem positief advies. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier