https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Patrick Popelier is extra jaar Egemse Sint-Elooisdeken

Patrick en Nancy hopen, zij het met een jaar vertraging, dit jaar te kunnen genieten van een volwaardige viering. © jan
Redactie KW

Door corona kon de viering van de deken van de Egemse Sint-Elooisgilde vorig jaar niet plaatsvinden. Er werd vanuit het bestuur dan ook besloten om Patrick Popelier, die vorig jaar deken werd, ook dit jaar in die rol aan te houden. Hijzelf is hier zeker blij om, want zo zal hij toch nog kunnen genieten van een gezellige viering.

Patrick Popelier (56), de Egemse Sint-Elooisdeken voor 2020 en 2021, woont in de Egemseveldweg 1 in Egem. Hij is gehuwd met Nancy Germonprez (41) en is de vader van Jonas (25) en Andres (23). Hij heeft een groentebedrijf, dat hij samen met zijn zoon runt.

“Ik heb in 1987 het landbouwbedrijf van mijn ouders overgenomen, die tot dan toe melkkoeien en zeugen kweekten”, vertelt hij ons. “Al vrij snel heb ik echter de beslissing genomen te stoppen met veeteelt en over te schakelen naar groenten. Aanvankelijk kweekte ik in volle grond, maar in 1994 heb ik al mijn eerste serre gezet en in de loop der jaren is dit aantal gegroeid. Inmiddels is mijn zoon Jonas mee in het bedrijf gestapt en recent is zijn vriendin Jolien Madou ook fulltime komen meewerken. Op dit moment is het bedrijf in twee delen opgedeeld: Nancy en ik houden ons uitsluitend met de serres bezig waar we kropsla, veldsla en groene selder kweken. Jonas en Jolien hebben zich dan weer toegelegd op de teelt van groene selder, andijvie, kropsla, ijsbergsla en aardappelen in volle grond.”

Familiale sfeer

“Ik was zeer blij dat ik vorig jaar Sint-Elooisdeken mocht zijn. In Egem word je niet verkozen, maar wordt gekeken naar het aantal jaren dat je lid bent en vorig jaar was het dus mijn beurt. Toen kwam echter corona: ik zag de viering in november vorig jaar in het water vallen. Ik ben dan ook blij dat het bestuur beslist heeft mij ook dit jaar deken te laten zijn. Ik hoop nu dat alles in gunstige zin evolueert en dat de viering op 20 november kan doorgaan zoals we dit vroeger gewend waren. Deken worden in Egem vind ik toch wel iets speciaal. Het is kleinschalig, wat het zeer gezellig maakt en wat de bijna familiale sfeer zeker ten goede komt. Het is wel leuk dat ook de vrouwen niet vergeten worden in de viering.”

Ballonvaren

We informeerden ook of Patrick, naast zijn drukke bezigheden op het bedrijf, nog tijd heeft voor hobby’s of reizen. “Grote reizigers zijn we niet. We gaan soms wel eens een weekendje weg, maar langere reizen maken we haast nooit. Daarnaast houden we van eens lekker te gaan eten of een fietstocht te maken in de omgeving. Mijn voornaamste hobby, die ik ook in bijberoep doe, is ballonvaren. Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door alles wat met vliegen te maken heeft en toen ik eens met een ballon meevloog was ik meteen gebeten door de microbe. Ik ben dan de nodige cursussen gaan volgen en sinds 1993 vlieg ik zelf. Op dit moment heb ik twee ballons. Doordat Jonas in het bedrijf gestapt is, is het echter drukker geworden en kan ik helaas minder zelf vliegen, maar doe een beroep op piloten die voor mij vliegen.” We vroegen ook of de coronacrisis een weerslag gehad heeft op zijn bedrijf. “We zijn vrij ongeschonden uit de crisis gekomen. In het algemeen kan ik niet zeggen dat we veel nadeel ondervonden hebben van de coronamaatregelen.” (JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.