Patrick is Mooimaker van de week: “Met kleine inspanningen maak je al groot verschil”

Patrick Vandermeersch: "Je kan een fietspad opgeruimd hebben, om er een halfuur later opnieuw te passeren en weer blikjes te zien liggen." (foto OV)
Olaf Verhaeghe

Hij is bescheiden. Te bescheiden volgens velen. Maar wat Patrick Vandermeersch (65) in zijn Handzame en Kortemark doet, is van onschatbare waarde. En altijd met dezelfde onderliggende gedachte: een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Nog voor de Kringloopwinkel bestond, dokterde Patrick al een gelijkaardig systeem uit om minderbedeelden te helpen. En nog voor herbruikbare bekers overal ingeburgerd raakten, had hij er op het Irie Vibes Roots Festival in Kortemark al jarenlang mee gewerkt. Patrick Vandermeersch (65) is een vrijwilliger pur sang, met een groot, groen hart. Dat zeggen niet alleen wij, maar ook de mensen van vzw Green Forward, de Kortemarkse vereniging waar hij al enkele jaren lid van is. “Hij staat niet graag in de kijker, maar hij verdient het wel”, glimlacht Cindy Dejonckheere. “Patrick is zowat de meest geëngageerde persoon die we kennen. Altijd met de focus op het ecologische aspect.”

“We moeten zorg dragen voor onze omgeving”

“Dat is voor mij heel belangrijk”, zegt Patrick. “We moeten zorg dragen voor onze omgeving, daar heeft iedereen baat bij. Trouwens, het hoeven niet altijd de grote initiatieven of inspanningen te zijn. Ook met kleine aanpassingen aan je evenement of manier van denken en doen, kan je al een groot verschil maken. Zo neem ik mijn halflege vuilniszak soms mee om in de omgeving van de Gildezaal in Handzame op te ruimen. Dat hoeft niet langer te duren dan een halfuurtje.”

Hij glimlacht en zegt dat hij lang niet de meest actieve Mooimaker in Kortemark is. Die bescheidenheid siert hem. “Vanuit de gemeente worden we goed gesteund, met vestjes en grijpers. Ook bij de gemeentediensten zelf zet men sterk in op de strijd tegen zwerfvuil. Natuurlijk is dat belangrijk, maar soms voelt het aan als een eindeloos gevecht. Je kan een fietspad opgeruimd hebben, om er een halfuur later opnieuw te passeren en weer blikjes te zien liggen. Nu ja, dat stopt mij niet. Ik doe altijd voort.”

Help mee aan de zomerchallenge De Properste Provincie. Registreer je via https://mooimakers.be/actiekaart#kw. Vergeet niet de checkbox van KW aan te vinken. De eerste 500 krijgen een duoticket voor Bellewaerde Aquapark.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten