Patrick en Martine nemen na 45 jaar frietjes bakken afscheid van Ter Katte

Links zien we Isabelle Debouver en rechts Patrick Vandeghinste en Martine Brouckaert .(foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Vanaf 1 juli is Isabelle Debouver de nieuwe uitbater van Frituur Ter Katte, gelegen aan de verkeerslichten in de Doornikserijksweg in Bellegem. Ze neemt de zaak over van Patrick Vandeghinste (62) en Martine Brouckaert (60).

Maar liefst 45 jaar heeft Patrick frietjes gebakken voor de mensen van Rollegem, Bellegem en Aalbeke. “Het is begonnen bij jeugdclub Focus in Rollegem”, vertelt Patrick. “Er waren elke maand activiteiten van de jeugdclub en daarna aten we pistolets, want in Rollegem was er geen frituur. Velen trokken daarvoor naar Bellegem. Dat gaf ons het idee om zelf frieten te bakken. Mij moeder gaf les in de school in Rollegem en zo mocht ik de aardappelen schillen en de frieten bakken in het klooster. De onderpastoor bracht de aardappelen in zijn kevertje. De Rollegemnaars vroegen waarom we niet alle dagen open waren. We creëerden toen een frituur in een hoekje in de parochiezaal en daarna maakte ik zelf een frituur om op Rollegemplaats te staan.” In het begin werkte Patrick enkel op zaterdagavond en zondag. Hij was al zelfstandige sinds zijn 18de en combineerde de frituur nog vele jaren met werk op het teken- en studiebureau van De Poortere Frères in Moeskroen en werk bij Vandewiele. Hij had immers voor Industrieel Ingenieur gestudeerd. De frituur is ook nog verhuisd naar de Aalbeeksestraat en het centrum van Aalbeke.

Minder passage

In 1987 namen Patrick met Martine Frituur Ter Katte over. Die bestond toen al zes jaar. “We stonden hier goed: iedereen kwam er voorbij om naar de zee of de Ardennen te rijden en ‘s middags stond het hier vol vrachtwagens. Een jaar nadat de E403 geopend werd, was de passage heel wat minder. Mensen hadden de weg via de autosnelweg gevonden. Het was hard werken en we vragen ons nog altijd af hoe we dat deden met twee, want enkel tijdens de weekends hadden we hulp.” Er waren natuurlijk ook tegenslagen. “Zo moesten we eens drie en eens zes maanden sluiten omdat er wegenwerken gebeurden, en we hadden in 2001 te maken met een overval.”

3 sausjes en 3 snacks

Patrick ondervond heel wat evolutie in de frituur. “Mijn eerste friteuse was 20 jaar oud. Ik verkocht mijn konijnen om die te kunnen betalen. Ik begon frieten te bakken in een ‘tweepotterke’ zonder thermostaat. Je kon enkel gas open en dicht draaien. Ik had een kleine friteuse erbij om frikandellen en bouletten te bakken. Er waren drie soorten sausjes en drie snacks. Dat gamma is intussen ferm uitgebreid. De komst van Bicky Burgers was een grote vooruitgang. Dat draait goed!”

Nu Patrick en Martine met pensioen gaan, zijn ze van plan om meer te reizen. “Dat zal er echter in deze tijden nog niet van komen”, zuchten ze. Ze kunnen ook geen afscheidsfeestje geven.

Droom

Ook Isabelle kan op 1 juli geen openingsfeest geven. Voor haar is frituren niet nieuw. Ze hielp frieten bakken met haar vader, die in Ooigem een frituur had. Isabelle stond ook op evenementen en op kermissen met een oliebollenkraam en een kindermolen. Later runde ze tien jaar Café Sportwereld en de laatste jaren ging ze poetsen. “Mijn droom lag echter bij mijn vertrouwde Frituur Ter Katte. Ik vind zo’n authentieke frituur iets hebben, de ligging is goed met parking erbij en het ligt op 5 minuten van mijn huis in Bellegem. Ik had Patrick en Martine altijd gezegd dat ik ooit hun frituur wou overnemen.”

Isabelle is gehuwd met Marino Christiaens (48), die ook zal bijspringen in de frituur maar blijft werken als vrachtwagenchauffeur. Isabelle opent de frituur ‘s middags, behalve op dinsdag en zondag, en ‘s avonds van woensdag tot en met zondag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten