Patrick Devos (Pat Foxx) brengt nieuwe cd ‘In Perspective’ uit

Patrick Devos, alias Pat Foxx, is al vier decennia in de ban van de muziek. Met ‘In Perspectieve’ bracht hij een zoveelste cd uit. (Foto DRD)
Patrick Devos, alias Pat Foxx, is al vier decennia in de ban van de muziek. Met ‘In Perspectieve’ bracht hij een zoveelste cd uit. (Foto DRD)
Redactie KW

Zonder muziek zou het leven leeg voor me zijn. Die woorden van de Engelse schrijfster Jane Austen gelden ook voor Patrick Devos. Onder de artiestennaam Pat Foxx bracht hij zopas de nieuwe cd In Perspective uit. De zoveelste in een lange rij ondertussen, want ook met zijn geestesgenoten van The Terrific Three toont de muzikale duizendpoot zich heel productief.

Patrick Devos (56), getrouwd met Nancy Herman, vader van Timothy, Tiffany en Anthony en trotse pépé van Maud en Lars, mag dan wel in Stasegem (Harelbeke) wonen, hij is ook een heel vertrouwd gezicht in Deerlijk waar hij al verscheidene jaren trainer is bij badmintonclub DZ99.

Muziek is de grote passie van de master L. O., die lange tijd actief was in de medische sector maar nu de jobs van leerlingenbegeleider en leraar wetenschappelijk onderzoek combineert aan de Sint-Paulusschool campus Hemelvaart in Waregem.

Begonnen met Uriah Heep

“Ik ben van jongs af gebeten door de muziekmicrobe”, start Patrick Devos zijn verhaal. “Toch bleek de muziekschool in mijn geboortestad Menen tijdens mijn lagereschooltijd niets voor mij wegens veel te theoretisch. Het is allemaal begonnen toen mijn buurjongen Filip Duthoy op een winteravond in 1980 met een dubbelelpee van Uriah Heep kwam aandraven. Heel wat anders dan de liedjes uit de Top 30 die ik in die tijd opnam met mijn toen moderne cassetterecorder. Die muziek sprak me onmiddellijk aan: lange melodieuze nummers met veel instrumentale stukken en ruwe zangpartijen…”

“Het was een openbaring voor mij. ‘Platen’ kostten in die tijd behoorlijk wat geld, maar de mediatheek van Wevelgem bracht soelaas. De wekelijkse ritjes door weer en wind met een plastieken zakje vol nieuwe muzikale ontdekkingen zijn voor altijd in mijn geheugen gegrift. Zo raakte ik in de ban van de symfonische rock. Vooral Pink Floyd maar ook Genesis, Yes en Jethro Tull.”

“Die bands inspireerden mij om ook teksten te schrijven en nog wat later om ook muziek te maken. Met een gitaar: eerst eentje in bruikleen en door mijn verjaardag mijn eerste folkgitaar, die ik nog altijd als een relikwie koester. Alleen muziek spelen was niet zo leuk en met een groepje vrienden werd er snel daarna een eerste opname gemaakt van een achttal, meestal lange songs waarbij alle bespeelbare instrumenten werden gebruikt.”

Pat Foxx, zoals Patrick zich ondertussen noemde, was niet helemaal tevreden over de kwaliteit van de opnames. Hij kwam zo uit bij de technisch sterker onderlegde Mario Demets, alias Em Dee. Er werd voort aan gesleuteld. “Dat ‘goed opnemen van muziek’ werd een tweede drive voor mij.”

Productief

“Veertig jaar later ben ik nog altijd even gepassioneerd bezig met muziek. Ik ben in die vier decennia ook heel productief geweest. Ik heb ze nog nooit exact geteld maar kom aan meer dan 600 nummers en aan een gemiddelde van minstens één volwaardige cd per jaar. Optreden was nooit een doel op zich, ik deed liever studiowerk. Daar kwam wat verandering in met de geboorte van The Terrific Three, de groep die ik vorm met Em Dee en Ben Watts ( het pseudoniem van Deerlijknaar Piet Benoit, red. ) en ook al verscheidene cd’s op zijn actief heeft.”

“Mijn studiootje boven is mijn heiligdom. Ik doe meestal alles zelf: de zang, het bespelen van alle instrumenten, de mastering, het ontwerp van de hoes. Mijn jongste solo-cd In Perspectieve kreeg gestalte tijdens de lockdown. Er staan 14 nummers op. Pink Floyd loert altijd om de hoek, maar enkele songs zijn bewust wat toegankelijker gemaakt. Inspiratie voor mijn teksten haal ik uit de dagdagelijkse dingen. Wanneer het zal stoppen? Daar denk ik niet aan. De eerste ideeën en riffs voor nieuwe nummers zijn er inmiddels al.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.