Patrick Degeldere uit Meulebeke neemt (tijdelijk?) afscheid van Japanse gastrenner

Patrick Degeldere met zijn Japanse gast Kento Omachi. © gf
Stijn Moerman

Ten huize Degeldere in Meulebeke werd deze voormiddag – zaterdag 18 april – afscheid genomen van Kento Omachi. De Japanse tweedejaarsbelofte verbleef er voor het tweede jaar op rij om hier te koersen, maar keert nu (tijdelijk?) terug naar zijn thuisland in afwachting van de corona-ontwikkelingen.

De 21-jarige Kento Omachi vertoefde voor het tweede jaar op rij bij Patrick Degeldere in Meulebeke om in België – het wielerland bij uitstek – verder ervaring op te doen en zich te blijven ontwikkelen als renner. De tweedejaarsbelofte, die deel uitmaakt van de wielerploeg Gaverzicht-Be Okay, landde hier begin maart, maar moet door de coronacrisis sneller dan verwacht terug naar zijn thuisland. “Via een Kortrijkzaan met connecties in Japan kwam Kento hier vorig jaar terecht”, legt Patrick Degeldere uit. “Diepgaande gesprekken ermee voeren gaat moeilijk, want hij kent maar een paar woorden Engels, maar hij is een heel lieve jongen. Ik nam hem dit seizoen dus met veel plezier opnieuw in huis.”

“Begin maart kwam hij hier toe. Bij het uitbreken van de coronacrisis besliste hij aanvankelijk te blijven – het was immers moeilijk in te schatten hoe lang alles zou duren – maar aangezien we de komende maanden toch niet zullen koersen, besliste hij toch maar terug te keren naar Japan. Zijn Japanse vrienden hier waren ook al teruggekeerd, waardoor hij hier alleen achter bleef. Dan is het plezanter om in deze tijden dicht bij je familie te zijn dan hier alleen op je kamer te zitten en zonder doel te gaan trainen.”

Twee koersen

In die anderhalve maand dat de Japanner in West-Vlaanderen vertoefde, kon hij twee wedstrijden betwisten. In Haringe legde hij beslag op de 32ste plaats, drie dagen later finishte hij als 12de in Templeuve. “Jammer genoeg is het door Covid-19 voorlopig bij die twee wedstrijden gebleven”, gaat de Meulebekenaar verder. “Hij was zeker niet slecht gestart aan zijn tweede jaar als belofte. Of hij het talent had om het te maken? Talent had hij zeker. Misschien niet om prof te worden, maar hij stond zeker en vast zijn mannetje. Vorig jaar werd hij als eerstejaarsbelofte al knap zesde in een etappe van de Ronde van Vlaams-Brabant. Niet slecht. Wie weet wat de toekomst nog gebracht had. Maar voorlopig is het dus afwachten.”

“Moest er dit seizoen toch nog gekoerst kunnen worden – en daar hopen we met zijn allen op – dan keert hij meteen terug naar hier. Hij is alvast nog altijd heel gemotiveerd. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we deze zomer opnieuw kunnen koersen. Ik ben op pensioen, wat moet ik anders doen met al die vrije tijd? (lacht) Ik kan toch niet blijven sleutelen aan de fietsen of het ploegbusje op de oprit blijven wassen… Straks zijn alle sponsors eraf gewreven.”

Trainen in Hiroshima

In afwachting van verder nieuws over de toekomst van het wielrennen in deze coronatijden verblijft Kento Omachi – tweevoudig nationaal kampioen tijdrijden bij de juniores en vorig jaar derde belofte in deze discipline tegen de klok – dus in Japan, meer bepaald in Hiroshima. “Wat de regels daar momenteel zijn of hoe zwaar het land getroffen is, weet ik niet. Hij zal waarschijnlijk – zoals in zoveel landen – even in quarantaine moeten blijven. Hopelijk kan hij er zijn conditie goed blijven onderhouden zodat hij klaar is om er weer volle bak in te vliegen in het post-coronatijdperk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier