Patiënten brengen live liedjes voor goede doel in Izegem

Wouter Boudrez accordeon, Bert Descamps mondharmonica, Ilse Vandenbroucke kinesitherapeut, en café bazin Elsy
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Op zaterdag 19 december zorgen muzikanten Wouter Boudrez en Bert Descamps in café Damberd voor een avondje Live Jukebox For Life. Dat doen ze ten voordele van de vzw Spierziekten Vlaanderen. Wouter heeft een zeldzame ruggenmergziekte en Bert heeft een bacteriële infectie op de heup waardoor hij last heeft van zijn gewrichten. Beiden zijn patiënt bij kinesitherapeute Ilse Vandenbroucke en zij bracht hen op het idee voor het initiatief.

“Ik had al opgevangen dat zowel Bert als Wouter muzikant waren en stelde voor om met hun talent eens iets voor het goede doel te doen”, opent Ilse (28), die met Severine Depoortere een kinesitherapiepraktijk in de Nederweg heeft. “Ik stapte met het idee naar Wouter en hij werkte op zijn beurt het concept van Live Jukebox for Life uit. Er was aanvankelijk ook een derde patiënt bij betrokken, maar die moest door een operatie afhaken. Daardoor hebben we er ook lesgever en hobospeler Dirk Boehme van kunstacademie Art’Iz bij betrokken. Wouter kent hem goed. Dirk zal hen die avond muzikaal ondersteunen.”

Spaarpotjes

“Plaatjes aanvragen voor het goede doel, dat had ik al vaker gehoord”, pikt Wouter in. “Maar als we dat eens in een live jasje zouden stoppen en er op die manier een nieuwe draai aan geven leek me dat wel wat. Ilse, Bert en Dirk waren meteen voor het idee te vinden. Ik ben zelf professioneel muzikant en speel o.a. accordeon en piano, dus de ervaring voor een dergelijke uitdaging is er wel. Concreet kunnen de mensen op voorhand uit vijftig liedjes kiezen. Dat gaat heel breed, van kerstliedjes tot schlagers over rock tot golden oldies. Ze kunnen via onze Facebookpagina hun keuze kenbaar maken en een bedrag vanaf vijf euro storten. Er zullen ook spaarpotjes in café Damberd, de praktijk van Ilse in de Nederweg en in dagbladhandel Kriebel in Kachtem staan, met daarbij een lijst waaruit ze een liedje kunnen kiezen. De avond zelf zullen de mensen uiteraard ook een gift kunnen doen en een liedje kiezen. We zullen uiteraard niet alle vijftig liedjes kunnen spelen, maar we brengen wel een selectie van de meest gekozen songs.”

“Het goede doel brengt lotgenoten van spierziekten met elkaar in contact”

Voor Wouter (40) wordt het geen makkelijke klus, want door zijn ruggenmergziekte – in dokterstermen beter bekend als syringomyelie – verliest hij stilaan alle kracht in zijn spieren. “Het is een zeldzame neurologische aandoening waarbij het ruggenmerg wordt aangetast”, zegt hij. “Er ontstaat een soort holte in het ruggenmerg. De ziekte stabiliseert niet, je gaat enkel maar achteruit en uiteindelijk raken je spieren verlamd. In de Benelux raken er per jaar slechts twee nieuwe gevallen van bekend. Ik kreeg de diagnose pas in maart dit jaar. Ik had al langer rugklachten, maar het duurde anderhalf jaar voor de dokters wisten wat ik precies had. Mijn kracht valt beetje bij beetje weg, maar ze durven er geen prognose op plakken. Het zal dus stilaan bergaf gaan, maar een termijn durven de dokters er niet op plakken. Net daarom ben ik extra gemotiveerd om muziek te spelen op dit evenement. Het feit dat ik niet weet hoe lang ik nog muziek kan maken heeft de doorslag gegeven. Ik wil er alles uithalen wat er uit te halen valt.”

Bert (53) kwam in juli in de praktijk van Ilse en Severine terecht. “Ik bleek een bacteriële infectie op mijn heup te hebben, waardoor de helft van mijn kraakbeen weg is. Daardoor heb ik problemen met mijn gewrichten. Toen ik van het initiatief hoorde, besloot ik meteen mee te doen. Niet door mee te spelen met alle liedjes, wel door twee muzikale intermezzo’s met de mondharmonica te brengen. Ik speel o.a. in bluesband Flo Rice and Beans.”

Vzw Spierziekten

De opbrengst gaat via de Warmste Week van Studio Brussel naar de vzw Spierziekten Vlaanderen. “Zij brengen lotgenoten van spierziekten met elkaar in contact”, vervolgt Ilse. “Net daarom is het waardevol dat we Live Jukebox For Life voor hen organiseren”, zegt ze. “Ikzelf en mijn collega steunen de actie ook in onze praktijk. Per gelopen of gefietste kilometer in onze praktijk door onze patiënten tot en met 19 december storten we twintig eurocent voor deze actie. Café Damberd doet ook mee. De avond zelf geven zij ook twintig eurocent per gedronken consumptie aan ons initiatief.”

Live Jukebox For Life kan je op Facebook onder dezelfde naam terugvinden. Op zaterdag 19 december kan iedereen tussen 20 en 22 uur in café Damberd in de Gentsestraat 9 voor het evenement terecht. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier