Paterskerk in Roeselare wordt kunstpodium

Soetkin Dewulf samen met cultuurschepen Dirk Lievens. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Op 15, 16 en 17 november vindt in de ontwijde Paterskerk de kick-off plaats van een nagelnieuw creatief kunstconcept. Het is ook de bedoeling om de bedrijfswereld mee te krijgen in dit veelbelovende verhaal.

Na een aantal jaar wikken en wegen en een alternatief voor de renovatiewerken in het Wielermuseum heeft de Paterskerk uiteindelijk een nieuwe bestemming gekregen. Vzw Rauwkost wil er een kunstencentrum voor en door kunstenaars uit onze West-Vlaamse regio van maken. “Op dit moment wordt er al volop gebruik gemaakt van deze fantastische ruimte”, aldus Soetkin Dewulf van de vierjarige vzw. In de vroegere spreekkamers van de Paters Redemptoristen en zijbeuken van de kerk worden elf ateliers en/of creatieplaatsen aan getalenteerde jonge talenten en ervaren kunstenaars aangeboden.

Droom

“Zeven plekken zijn al ingenomen. Er wordt gecreëerd dat het een lieve lust is en gelijkgestemde zielen ontmoeten er elkaar om van gedachten te wisselen. Kunstschilders Kristof Santy, Karel Noyez en Laura Ameye hebben er naast Boris Verbrugghe, Charlotte Deceuninck en de Rumbeekse graficus Eric Steyaert al een plaatsje gevonden. Momenteel zijn er nog vier vrije plekken.”

We willen komen tot een totaalconcept waar kunst en artiesten hun gading vinden

Voor Soetkin is het een langgekoesterde droom die in vervulling gaat. Het voelt momenteel nog wat onzeker omdat we nood hebben aan extra sympathisanten die ons concept willen steunen. De materialen die we gebruiken zijn meestal gekregen. Het voelt soms wat dubbel omdat we voor die benodigdheden op de goeie wil van gulle schenkers moeten rekenen. Daarom ben ik zo tevreden met de steun van cultuurschepen Dirk Lievens en het vertrouwen dat Stad Roeselare in het project stelt. De middenbeuk kan als tijdelijke ruimte dienen voor grootse projecten of een locatie waar tentoon gesteld wordt. Samen met beeldende kunstenaars, in welke vorm dan ook, willen we komen tot een totaalconcept waar kunst en artiesten hun gading vinden.”

Bedrijfswereld

Soetkin rekent daarnaast op het engagement van de bedrijfswereld. “Zij hebben soms de perfecte locatie of het netwerk om jong talenten een duwtje in de rug te geven.” Het derde weekend van november is een gratis kennismakingsdriedaagse voor het grote publiek. “Op vrijdag kun je na de openingsreceptie vanaf 20 uur genieten van Brik Tu-Tok met daarna een DJ-set door deejays Simon Ray en Ellen Triek. ‘Some Won Great’ brengt op zaterdagnamiddag om 16 uur een live performance en op zondag staat er om 19 uur een film en documentaire van Justine Capelle gepland. De pop-up bar maakt het geheel compleet. Na de opening en hopelijk een boost aan nieuwe kunstenaars hoop ik zelf ook terug mijn ding te kunnen doen.”

Kunstenaars uit Roeselare en omstreken die nog op zoek zijn naar een atelier of bedrijven die hun schouders onder een kunstproject willen zetten, mogen contact opnemen met Soetkin op vzwrauwkost@gmail.com.

Meer info vind je op het Facebookevent Expo & Opening ‘The big Space’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier