Paterskerk in Ieper wordt megafitness

Redactie KW

De voormalige Paterskerk in de Paterstraat in Ieper wordt een fitnesscentrum van Basic-Fit.

In maart werd het statige gebouw nog openbaar verkocht aan investeringsmaatschappij Provestel van oud-Voormezelenaar Diego Lagache.

De voormalige Karmelietenkerk in de Paterstraat werd na een ingrijpende renovatie in 2008 omgevormd tot een hightech evenementenruimte. Begin 2010 ging de vernieuwde kerk onder de naam ‘Egliseum’ open. Op maandag 27 juni 2011 sprak de rechtbank van koophandel echter het faillissement uit van Envinyatar, de bvba achter het Egliseum. Er was een financiële put van meer dan 3 miljoen euro. Het imposante gebouw werd dan maar te koop aangeboden, maar niemand wilde de vraagprijs van 1,7 miljoen euro ophoesten.

Gebouw verkocht voor 663.000 euro

Ondertussen liepen de onderhoudskosten op en uiteindelijk namen curatoren Marnix Muylle en Dirk Cauwelier notaris Johanna De Witte onder de arm om een openbare verkoop te organiseren. De eerste zitdag op 15 januari bracht niet veel zoden aan de dijk. Er was slechts één bod van amper 400.000 euro. Andere geïnteresseerden hadden twee weken de tijd om een hoger bod te doen. Dat gebeurde ook. Het minimum van 406.200 euro werd geboden door de familie Donck van de kaasmakerij van Passendale en daardoor moest er een tweede en laatste zitdag komen, op maandag 24 maart. Daarop bood de bvba Provestel van oud-Voormezelenaar Diego Lagache uiteindelijk 663.000 euro.

In een persbericht deelde de bvba toen mee dat ze volop aan het onderhandelen was met een grote internationale keten voor de verhuur van het gebouw. Nu blijkt het dus te gaan om de grote fitnessketen Basic-Fit. “We hebben een bestemmingswijziging doorgevoerd van een evenementenhal naar een recreatieve. Het heeft enkele maanden geduurd om die bestemmingswijziging te realiseren, vandaar dat het langer geduurd heeft voor we het nieuws konden bekend maken dat verwacht”, zegt Diego Lagache. “De Paterskerk wordt dus een familiefitness. Het is de ideale locatie daarvoor. Het is ten eerste gemakkelijk te bereiken voor mensen uit de binnenstad. Het zal ook geen parkeerproblemen met zich meebrengen zoals vroeger wel het geval was.”

Eerst nog openbaar onderzoek

De buurtbewoners zijn onlangs op de hoogte gebracht, of zullen zeer binnenkort op de hoogte gebracht worden. “De mensen uit de buurt zullen aangeschreven worden in het kader van het openbaar onderzoek die moet plaatsvinden naar aanleiding van de bestemmingswijziging”, aldus Diego Lagache.

(TOGH – Foto TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier