Paters Westvleteren broeden opnieuw verkoopsysteem

Door het zwarte circuit is de Trappist Westvleteren veel van zijn exclusieve karakter verloren. (foto rv)
Redactie KW

Sinds jaar en dag brouwen de paters van Sint-Sixtus om in hun levensonderhoud te voorzien. Niet om winst te maken, en indien die er toch is, gaat die naar het goede doel. Maar steeds meer handelaars proberen met het trappistenbier woekerwinsten te maken. Er wordt dan ook nagedacht over een nieuw bestelsysteem.

De Trappist Westvleteren is enkel voor particulieren te koop, waarbij iedere koper zich engageert het bier niet verder te verkopen. De afnemer is de eindverbruiker. Decennialang bleef het exclusieve karakter van de trappist van Westvleteren goed bewaard dankzij het unieke bestelsysteem van één bak per telefonische reservatie. Maar steeds meer mensen proberen op slinkse manieren aan grote hoeveelheden bier te raken, om het dan via winkels, cafés of het internet aan woekerwinsten te verkopen. Tot wel tien keer de prijs die bij de broeders werd betaald.

Zwart circuit

“Door het illegale circuit heeft ons bier ondertussen veel van zijn exclusiviteit verloren”, vertelt een ontgoochelde broeder Godfried. “In veel cafés staat het zelfs gewoon op de kaart. En dat kan absoluut niet. Hier komen ook mensen die om de twee maanden bakken kopen, maar nooit leeggoed terugbrengen. Zoiets klopt niet. Zij worden door trafikanten ingeschakeld om trappist te komen halen. Westvleteren mag niet gemonopoliseerd worden door mensen die op een georganiseerde en professionele manier een zwart circuit op poten hebben gezet. De paters willen dat iedere particulier aan een eerlijke prijs van zijn trappist kan genieten.”

Moeilijke oefening

De advocaat die de broeders onder de arm namen, verstuurde het afgelopen jaar al verschillende brieven naar overtreders. Het gaat zowel om handelaars als webshops en fysieke winkels die de trappist aanbieden. “Maar de grote schuldigen zijn de trafikanten die als tussenpersoon fungeren“, zegt de woordvoerder van de abdij.

Om hen stokken in de wielen te steken, denken de paters nu na over een nieuw verkoopsysteem. “Een definitieve beslissing is er nog niet, maar er is wel een consensus over het basisidee. De drempel voor de particuliere koper mag niet te hoog liggen. Het wordt een moeilijke oefening. Wij brouwen slechts vier dagen per maand en zijn helemaal niet uit op winst.”

Bier reserveren in de abdij kan via het nummer 070 21 00 45. De enige plaats buiten de abdij, waar het trappistenbier officieel gekocht kan worden, is in het café In de Vrede, rechtover de abdij. Daar kan in het winkeltje, indien voorradig, Trappist Westvleteren verpakt per zes flesjes verkregen worden. Reservaties zijn niet mogelijk.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier