Pater Lieven Laga verlaat wzc Heilige Familie

Pater Lieven Laga (83). © MVD
Redactie KW

Ruim tien jaar geleden kwam pater Lieven Laga (83) als aalmoezenier in het Deerlijkse woonzorgcentrum Heilige Familie wonen. Nu verhuist hij naar het missiehuis van Scheut in de Scheutistenlaan te Kortrijk. Door de coronatijden was een feestelijk afscheid en dankjewel niet mogelijk. “Maar dit komt nog”, lacht hij.

Pater Lieven is een geboren en getogen Kortrijkzaan. “Ik was de derde van vier jongens die aan de Groeningekouter opgroeide, liep school in het Sint-Amandscollege en na het zesde leerjaar werd het Latijn-Griekse humaniora. Daarna ging ik naar Scheut, want ik was van plan om naar de missie in Chili te trekken. Maar de vestiging in Chili werd plots afgeschaft. Het werd toen Haïti, waar ik 46 jaar werkzaam was.”

Pijnlijk afscheid

Kapellen en scholen helpen bouwen was zijn ding. “Het bouwen zat mij in het bloed, want in mijn studententijd was ik verschillende keren op kamp met de bouworde.” Hij omschrijft de Haïtianen als brave en werkzame mensen die hun plan leerden trekken en onder elkaar heel dienstbaar zijn.

“Het is met pijn dat ik hier vertrek. Normaal zou dit zelfs iets vroeger geweest zijn, maar corona kwam ertussen. Ik heb mij hier in Deerlijk goed gevoeld. Ik heb veel mensen leren kennen en waarderen. Ik heb van velen afscheid moeten nemen. Maar in die tien jaar is het leven anders geworden, zeker op vlak van comfort en communicatie. In Haïti moest ik nog brieven van en naar Vlaanderen sturen. Om met de eerste gsm’s verbinding te krijgen, moesten wij een half uur stappen, de heuvel omhoog, want enkel daar was er signaal.”

Boeken lezen

In het Kortrijkse missiehuis, waar ze met 21 zijn, zal hij vooral tijd maken om veel boeken te lezen. Mijmeren of nadenken over de missies en Deerlijk zullen er nog wel eens bij horen, maar voor pater Lieven is het verleden het verleden. (MVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier