De naam 'Margriethuis' prijkt in mooie witte letters op de gevel van de pastoriewoning, aangevuld met een afbeelding van een margriet. Margriet Gunst werd geboren in 1925 als dochter uit een eenvoudig landbouwgezin. Ze kwam in Jabbeke terecht omdat ze op haar 20ste les begon te geven in de toenmalige meisjesschool. Dit deed ze ruim 35 jaar lang.
...

De naam 'Margriethuis' prijkt in mooie witte letters op de gevel van de pastoriewoning, aangevuld met een afbeelding van een margriet. Margriet Gunst werd geboren in 1925 als dochter uit een eenvoudig landbouwgezin. Ze kwam in Jabbeke terecht omdat ze op haar 20ste les begon te geven in de toenmalige meisjesschool. Dit deed ze ruim 35 jaar lang."Toen ze stierf, was ze 93 jaar. Ik woon als sinds 1991 naast haar en op die manier leerde ik haar kennen. Doordat we allebei verbonden waren aan dezelfde school ontstond er een band", zegt Rebekka Buyse, directeur van De Klimtoren. "Ze had in haar testament laten opnemen dat haar nalatenschap voor de helft naar De Klimtoren moest gaan en voor de andere helft naar Missio. Dit ten voordele van projecten in India, waar ze haar hart verloor. Ze trok nog elk jaar tot op haar 91ste elke winter voor drie weken naar Bangalore, waar ze een priester Eugène bezocht. Met de helft van haar nalatenschap konden we de pastoriewoning verbouwen tot twee klassen, een kleutereetzaal, twee sanitaire ruimtes en een vergaderlokaaltje. Dit kwam op ongeveer twee derde van het verbouwingsbudget. Het overige deel hebben we geleend. Het mag duidelijk zijn: we hebben veel aan haar te danken!" "Eigenlijk werd de hele benedenverdieping en eerste verdieping van de pastoriewoning gestript. Dankzij architect Anje Vandamme hadden we een duidelijk plan. We hadden minstens 2 klassen nodig en een sanitair blok. Dus werden er muren ingegooid. Ingenieursbureau Cobe gaf ons advies over de structuren van de woning. We maakten boven twee klassen van de drie slaapkamers en in de oude badkamer een sanitair gedeelte voor kinderen. Beneden maakten we één grote ruimte van de bestaande keuken, die we behouden hebben, en de ernaast gelegen woonkeuken en living. Hier brengen we de kleutereetzaal in onder vanaf 1 september, als de kinderen tenminste weer buiten hun eigen klasbubbel mogen eten. In de vroegere ontvangstruimte van de pastoor werd een vergaderlokaaltje gemaakt waar ook therapeuten terechtkunnen om individuele therapie aan kinderen te geven.""Achter de keuken is nog een sanitair blok gemaakt. En in een overige ruimte plaatsen we een zithoek voor vertelmomenten. Het gebouw blijft eigendom van de gemeente, we betalen 500 euro huur per maand. We huren enkel het gebouw, niet de voor-of achtertuin. Die wil de gemeente Jabbeke integreren in het park van het wooninbreidingsgebied. Er zou een uitbreiding van het speelplein komen achter de woning, wat voor onze kinderen wel bijzonder mooi zou zijn."(Patrick Anthone)