Pastorie van Madonna wordt groene plek van rust

Zo kan de zone rond de kerk in Madonna er straks uitzien. © pco
Redactie KW

Een zeventigtal mensen volgde vanuit de huiskamer of OC ‘t Madointje het info- en participatiemoment over de omvorming van de pastorie van Madonna. Tijdens de eerste sessie in maart van vorig jaar werd de nood geopperd aan een groene zone en een pleinfunctie.

Landschapsarchitect Geert Bossaert is van oordeel dat de afbraak van de pastorie het geheel met kerk en standbeeld van de seizoenarbeider zal accentueren. Hij duidde een voorontwerp met drie variaties op het thema. “Binnen het gebiedje is er een zone van ontmoeting, een zone voor polyvalent gebruik en een zone van rust en stilte die nauw aansluit met het achterliggend kerkhof. Een van onze uitgangspunten in het ontwerp is het beheer. Het concept moet gemakkelijk te onderhouden zijn”, poneert de ontwerper.

Poëtische teksten

Op de ontmoetingsplaats zou men de fundamenten van de pastoorswoning behouden met kleine muurtjes als een afbakening. “Er zijn ook hogere muren mogelijk waarop poëtische teksten kunnen verschijnen. De vloeren worden uigebroken in de filosofie van het ontharden”, meent Bossaert. In het polyvalent gebruik is er mogelijkheid tot petanque. De architect lanceerde het idee om de de inwoners van Madonna de mogelijkheid te bieden om hun eigen planten zelf te plaatsen. “Een initiatief ‘dat is van ons’ geeft betekenis aan de gemeenschap.”

Vragenronde

Rik Demeulemeester, inwoner van Madonna, vroeg of het ontwerp zou kunnen ingeschakeld worden voor de organisatie van culturele evenementen. De gemeente wil de verenigingen technische voorzieningen bieden om makkelijker te kunnen organiseren. Bert van het kermiscomité ging daarin het verst en wou geen halve afbraak van de pastorie, maar in het eerste deel de volledige vrijheid om daar de kermistent te kunnen oprichten, zonder veel poespas van grote bomen. Schepen van Cultuur en tevens collega-kermisorganisator Laurent Hoornaert zal in gesprek gaan met het kermiscomité, omdat stretchtenten een alternatief kunnen bieden.

Blotevoetenpad

Op vraag van Bart Cappoen en David keek de ontwerper meer in de richting van educatieve spelen in plaats van veel speeltuigen naast een drukke straat. Een ‘blotevoetenpad’ werd ook gelanceerd. Een plaats voor minder mobielen zou in de omgeving van de kerk behouden blijven, verzekerde schepen Jean-Marie Callewaert (Vooruit). De vraag naar een fietspomp en een groen stopcontact voor elektrische fietsen stond eveneens op het lijstje. De raming van de kosten kon burgemeester Dominique Cool (N-VA) niet geven. Wel benadrukte hij dat er voldoende budget vrijgemaakt wordt voor de aanleg van groenelementen in de verschillende dorpskernen. Daarnaast rekent de gemeente ook op een subsidie van 50.000 euro uit het herstelfonds voor dit specifiek project.

De timing van participatie wordt strak gehouden. De bewoners kunnen deelnemen aan een digitale bevraging, maar die kan ook ingevuld worden via papier. De deadline is vrijdag 4 februari. Eind maart, tijdens een gemeenteraad in ‘t Madointje, zou de presentatie van het definitief ontwerp toegelicht worden. (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier