Pastorie Sint-Amandskerk in Roeselare staat te huur

De vroegere pastorie in de Sint-Amandstraat staat te huur: "Een hippe koffiebar kan." (foto SB) © (foto SB)
Peter Soete

De pastorie van de vroegere Sint-Amandskerk staat te huur. De stad Roeselare die eigenaar is van pastorie en kerk hoopt dat de pastorie een leuke bestemming krijgt.

“De Lokaalmarkt op vrijdag blijft in de Sint-Amandskerk”, zegt schepen Henk Kindt. “Wij als stad, hebben in de nabije toekomst geen plannen om iets anders te doen met de vroegere kerk. De kerk kan gehuurd worden om een evenement te organiseren maar iedere aanvraag wordt eerst zorgvuldig bekeken en moet goedgekeurd worden door ons. Wij bepalen wat er wel en wat er niet kan georganiseerd worden in de vroegere kerk. Het uitgangspunt blijft alleszins hetzelfde: we willen dat huurders respect tonen voor de vroegere functie van het gebouw.”

“De vroegere pastorie is iets vroeger vrijgekomen dan verwacht en nu zullen wij die ook verhuren. Neen, niet verkopen want we willen eerst afwachten wat de eindbestemming van de vroegere kerk wordt.”

“We kijken inderdaad voor een huurovereenkomst voor een langere termijn”, neemt patrimoniummanager Pascale Denys over. “Het is een grote woning en daarom wensen we ook dat er naast een woonfunctie ook een handelsfunctie komt. De grootte van het gebouw leent zich daar uitstekend toe. Zo denken we aan een zelfstandige praktijk op de benedenverdieping en wonen op de bovenste verdiepingen. Of een horecazaak zoals een hippe koffiebar of een wafel- of pannenkoekenhuis.”

“Een nachtclub of danscafé zal er zeker niet komen want we willen geen grote veranderingen in het buurtleven en houden, zoals met de vroegere kerk, rekening met de vroegere bestemming van de woning. De tuin moet ook gedeeld worden met Lokaal.”

Huurder renoveert

“De huurprijs starten we op de Covast-site, waarop het pand te huur staat, inderdaad relatief laag. Slechts 6.000 euro op jaarbasis is niet veel voor zo’n groot huis in het centrum van de stad. Maar we moeten er meteen bij vermelden dat alle noodzakelijke aanpassingen en renovaties door de huurder moeten worden gedaan. De stad verhuurt het pand in de staat waarin het zich bevindt.”

“Er blijken inderdaad al enkele geïnteresseerden die zich hebben gemeld maar men kan bieden tot 29 november om 15 uur. Dan zullen ook wij weten wie er interesse heeft.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier