Pastoor kreeg al tientallen kaartjes na oproep van koster

Omdat hij zelfs in coronatijd elke week trouw de mis voorging (tot de tweede lockdown), wilde zijn koster de 84-jarige pastoor van Vlissegem graag een hart onder de riem steken. “Na elke viering moest padre Hubert in het woon-zorgcentrum De Lindeboom in Knokke-Heist een hele week in quarantaine: hoe groot moet de liefde voor zijn parochianen niet zijn”, klonk het.

© WK

De oproep van de koster bleef niet zonder gehoor: al tientallen mensen stuurden de padre een kaartje. “Ik word niet rap sentimenteel, maar de reacties waren hartverwarmend. Veel courage, schrijven ze, en er zijn ook mensen die hele epistels overmaakten. Dat doet enorm veel deugd”, aldus de pastoor.

Opvallend: de kaartjes kwamen niet alleen uit zijn parochie in De Haan. “De steunbetuigingen komen uit heel West-Vlaanderen. Maar ik heb hier dan ook veel vrienden en -vriendinnen. Veel mensen appreciëren dat rebelse kantje van mij: ik zeg als pastoor graag mijn gedacht en vaar al eens tegen de stroom in. We zijn vroeger genoeg opgesloten geweest in dat keurslijf van de kalloterie.”

Bemoedigende spreuk

De pastoor is in coronatijden ook actief op sociale media. “Op zaterdag stuur ik altijd een ‘aperitiefje’ uit: een bemoedigende spreuk voor mensen die zich eenzaam voelen. Al hoor ik dat woord eigenlijk niet zo graag: als je je binnenkant verzorgt, hoef je je niet eenzaam te voelen.”

De kaartjes van zijn ‘schaapjes’ hing de sympathieke dorpsherder intussen netjes uit. “Ze fleuren mijn kamer helemaal op”, klinkt het.

Wie padre Hubert alsnog een kaartje wil sturen, kan dat op volgend adres: wzc De Lindeboom, Kursaalstraat 42, 8301 Knokke-Heist.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.