Passendalenaar Vincent d’Hondt neemt deel aan WK G-darts

Als twee gezworen kameraden kennen Vincent d'Hondt en Mario Vandebogaerde elkaar al heel lang vanuit de datrswereld. (foto ZB)
Redactie KW

Op 22, 23 en 24 februari vindt in hotel Vayamundo in Oostende het wereldkampioenschap voor mindervalide darters plaats. Vincent d’Hondt (45) uit Passendale is deelnemer en medeorganisator.

Vincent d’Hondt was een talentvolle darter toen hij na een arbeidsongeval in een rolstoel belandde. “Dit was een zwarte periode maar door de steun van mijn vrouw Mieke Bekaert, vrienden en kennissen raakte ik er weer bovenop”, vertelt de vader van Senne, Marte en Tess. “Ik ben ook met darts herbegonnen en met succes. Ik nam al vier keer deel aan de WDDA – Winmau World Masters -, het officieuze WK. De World Masters was tot nu toe het meest prestigieuze tornooi voor mindervaliden. In 2015 en in 2016 werd ik dus officieus wereldkampioen. In 2017 en 2018 eindigde ik telkens op de negende plaats. Nu wordt de wedstrijd beschouwd als het officiële WK en als Belgische organisatie kregen we hiervoor de erkenning van de World Disability Darts Association (WDDA) en de World Darts Federatie (WDF) om WK te organiseren. Mijn bijdrage daarbij is het aantrekken van de broodnodige sponsors, en ook de contacten met Hotel Vayamundo, de stad Oostende en de media. Onze organisatie, G-Darts Belgium, doet er alles aan om een op en top professioneel event te organiseren. Voor dit WK heb ik persoonlijk twee hoofddoelen. Met het Belgische team gaan we voor de wereldtitel in de teamcup en als voormalig wereldkampioen ga ik uiteraard voor de individuele wereldtitel.”

Twee categorieën

“Nog een unicum is dat er twee categorieën zijn, de staande mindervaliden en de rolstoeldarters.” Volgens Vincent zijn de G-darters de sterkst groeiende tak binnen de dartssport. “De World Cup brengt 80 darters samen met meer dan 13 verschillende nationaliteiten. Vele nationale en internationale toppers hebben enorm respect en bewondering voor wat we doen en welk niveau we kunnen halen.”

Mario Vandenbogaerde (45) is nog zo’n topper. “We kennen elkaar al van begin 1990. Nu steunen we elkaar op internationale tornooien.” Hij is oud-Passendalenaar en getrouwd met Carla Dumoulin. “Als ik op het einde van het jaar in de top 16 sta, dan ben ik zeker van deelname. Stiekem droom ik ervan om de eerste Belgische BDO-wereldkampioen te worden. Wijlen Willy Sonneville leerde me de knepen van het vak.” Mario fungeert als schrijver op het WK G-darts. “Dat houdt in dat ik referee ben op de mij toegewezen matchen. Ik noteer de punten en leid die wedstrijden in goede banen. Ik doe dat omdat het mezelf voldoening geeft en ik enorm respect heb voor de G-darters.”

Vincent is ervan overtuigd dat er veel talent in België zit. “Maar onze sport krijgt niet voldoende aandacht. Als dit wel zo zou zijn, ben ik ervan overtuigd dat onze Belgen de wereld kunnen veroveren. Onze buurlanden Nederland en Duitsland zijn daar een mooi voorbeeld van.”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier