Passendale neemt afscheid van gewezen pastoor Lucien Vulsteke

Tot 2012 was Lucien Vulsteke actief als pastoor. (foto NVZ)
Redactie KW

Op zaterdag 11 januari overleed in woonzorgcentrum Sint-Jozef in Passendale Lucien Vulsteke. Hij was pastoor in Passendale van 10 mei 1987 tot 21 juni 2012.

Lucien Vulsteke werd geboren in Zonnebeke op de Molenaarelst op 16 februari 1932 als jongste uit een landbouwersgezin met vijf zonen. Na zijn lagere school op de wijkschool Molenaarelst in Zonnebeke trok hij als intern naar het Klein Seminarie in Roeselare. Na het Grootseminarie in Brugge werd hij op 5 augustus 1958 in Langemark door monseigneur Desmedt tot priester gewijd.

Als jonge priester werd hij in augustus 1958 eerst leraar aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem, waar hij ook subregent werd. Na 14 jaar college werd hij nog 15 jaar onderpastoor in Avelgem. In 1987 werd hij tot pastoor benoemd in Passendale. In februari 2004 werd hij pastoor en moderator van de federatie Zonnebeke en op 21 juni 2012 nam hij eervol ontslag.

“Al heel vroeg wist ik dat ik priester wou worden. Het ten dienste staan van de mensen is het mooiste wat er is. Na 29 jaar Avelgem dacht ik dat ik heimwee zou hebben, maar ik heb mij in Passendale vanaf het eerste moment thuis gevoeld. Het was als een thuiskomen, terug naar mijn eigen streek, dicht bij mijn familie. Ik heb in al die jaren geprobeerd mijn best te doen. Mijn jaren als pastoor hier zijn mooi geweest en ik zal ze nooit vergeten”, zei hij bij de viering van zijn priesterjubileum.

Een boontje voor de jeugd

Heel wat verwezenlijkingen werden onder zijn impuls in het Kaasdorp gerealiseerd. Het parochiaal centrum werd tweemaal gerenoveerd, de vrije basisschool kreeg een uitbreiding en in 1995 kwamen de nieuwe jeugdlokalen. Een boontje voor de jeugd heeft hij altijd gehad, want meermaals ging hij mee op Chirokamp. Ook de oprichting van het inmiddels verdwenen Sint-Audomaruskoor lag hem nauw aan het hart.

Lucien Vulsteke was graag gezien in Passendale en bij zijn afscheid in 2014 zat de kerk dan ook bomvol. Hij bleef wel in Passendale wonen in een vrijgekomen appartement van de zusters in het woonzorgcentrum Sint-Jozef. Hij werd er geen aalmoezenier, want een vaste functie wilde hij niet meer. Wel droeg hij er de mis op en besteedde hij zijn tijd aan het bezoeken van zieken, bejaarden en eenzamen, iets wat hij altijd graag heeft gedaan, maar als pastoor te weinig tijd voor had.

De laatste tijd ging zijn gezondheid achteruit en in december van dit jaar werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Hij kwam terug thuis op vrijdag 10 januari en ‘s anderendaags stierf hij in zijn vertrouwde omgeving in het dorp dat hij liefhad.

De plechtige uitvaartstdienst vindt plaats op vrijdag 17 januari om 10.30 uur in de Sint-Audomaruskerk in Passendale. Daarna wordt hij bijgezet in de familiegrafkelder op de gemeentelijke begraafplaats van Passendale. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten