Passend statement

Nooit meer: oorlogen herdenken, zonder te denken aan de slachtoffers vandaag. Auteur Tom Lanoye liet het voorbije weekend zijn stem horen in het vluchtelingendebat. Hij deed dat in de krant De Morgen die uitpakt met de steunactie #helpenhelpt. De woorden van Lanoye leken ons uiterst relevant voor onze West-Vlaamse regio.

© REUTERS

Laten we stoppen met het vieren van de oorlogen die voorbij zijn. Zoals die van honderd jaar geleden, al heette hij nog zozeer De Groote. Het is het leed dat even groot blijft, en het zijn de menselijke stromen van ontheemden die zich blijven herhalen. Hier en nu.

Wat is dan nog de zin van Lichtfronten en Woordfronten, van Schelde-pontons en Pittoreske Onderwaterzettingen – en alle bijbehorende drankovergoten recepties, en al die te gekke concerten -, als we aan de vluchtelingen van vandaag niet de hand reiken die zovelen wél aangeboden kregen, toentertijd?

Wat is nog de zin van Lichtfronten en Woordfronten als we aan de vluchtelingen van vandaag niet de hand reiken?

Als er één regio bestaat die meer zou moeten doen dan alle andere, dan is het wel: dat Nooit Meer Oorlog!-Vlaanderen van ons. En als er één land dit onverdeeld zou moeten ondersteunen, dan is wel: ons kleine Brave Little Belgium van weleer.

Zo niet? Breek dan maar dat In Flanders Fields Museum in Ieper af, en álle monumenten voor álle gevallenen van destijds. Tot op de grond. Als passend statement aangaande onze mank geheugen en onze laffe dubbelhartigheid.

Nooit meer: oorlogen herdenken, zonder te denken aan de slachtoffers vandaag.

Passend statement
© REUTERS

Meer info over de steunactie van De Morgen op www.demorgen.be/helpenhelpt

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.