Pasgeboren bruinvisje dat gered werd door politieman alsnog overleden

© KBIN
Redactie KW

Het pasgeboren bruinvisje dat zondag werd gered door de knappe actie van een politieman van de lokale politie Middelkerke, is alsnog aangespoeld en overleden. Volgens maritiem bioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) had het dier weinig overlevingskansen. “Grootbrengen in gevangenschap is bovendien onmogelijk.”

Zondagmorgen kreeg de politie een oproep van een wandelaar die een klein bruinvisje had aangetroffen en terug in het water probeerde te plaatsen. Na veel mislukte pogingen en een tussenkomst van het KBIN, besloot politieman Sebastien Verbuecken zelf in zee te springen met het bruinvisje om het te verenigen met zijn moeder. Dat is uiteindelijk gelukt. “Maar het dier was te veel verzwakt om te overleven”, zegt Jan Haelters. Volgens hem is het bruinvisje allicht te dicht bij de branding geboren, waarop het in de problemen kwam en niet genoeg kracht had om terug bij de moeder te raken.

Wellicht al een tijdje verwijderd van zijn moeder

“Pasgeboren bruinvissen zijn warmbloedige dieren en moeten bijna constant eten om hun temperatuur op peil te houden in een koude omgeving. Het voedsel bestaat de eerste maanden voor honderd procent uit moedermelk. Het dier was wellicht al een tijdje verwijderd van zijn moeder en heeft zijn laatste krachten verspeeld om terug te raken. Een pasgeboren bruinvisje heeft een zeer geringe vetlaag en waarschijnlijk was die energie ook opgesoupeerd“, aldus Haelters.

Zondag bracht een politieagent nog het aangespoelde bruinvisje weer bij zijn moeder.
Zondag bracht een politieagent nog het aangespoelde bruinvisje weer bij zijn moeder.© gf

“Een klein bruinvisje grootbrengen in gevangenschap is overigens onmogelijk omdat er geen voorraden moedermelk van dolfijnen bestaat. Mocht het dier zo’n zes maanden oud zijn, was dat misschien wel gelukt. Jonge bruinvissen zogen dan nog, maar er staat dan ook al vis op het menu.”

Het bruinvisje spoelde dus alsnog aan. Het dier werd meegenomen voor wetenschappelijk onderzoek. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier