Pasen staat in ‘t Atelier dit jaar nog meer in teken van hoop

In Wingene vind je ‘t Atelier van Norbert Bethune.©Wouter Meeus foto WME
In Wingene vind je ‘t Atelier van Norbert Bethune.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Norbert Bethune (76) viert dit jaar zijn 50ste jaar als priester, sinds hij in 1971 gewijd werd. Na een woelige periode als priester en heel wat tegenkantingen van de toenmalige clerus stichtte hij in 1992 zijn eigen geloofsgemeenschap ’t Atelier in Tielt.

“Ook ’t Atelier zit in lockdown. Toch wordt de goede week er gedeeld met de streekgenoten”, zegt de 76-jarige Norbert Bethune. “Witte Donderdag brengt de boodschap dat de mooiste zingeving van het leven zorg dragen voor elkaar is. Op Goede Vrijdag staan we stil bij het lijden door corona en het onrecht in de wereld. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de verdrukking van de Oeigoeren in China, de lijdende kinderen in Tigris en de moeilijke toestanden voor het volk in Myanmar. Pasen is het geloof dat corona en het onrecht in de wereld niet het laatste woord zullen hebben. Na de leuze ‘blijf in uw kot’ komt ‘verrijzen en opstaan.”

Hoopvol signaal

Norbert wil in deze moeilijke tijden toch een hoopvol signaal brengen. “Vanaf Witte Donderdag tot paasmaandag staat er op een bank buiten voor ’t Atelier een mand met gewijde palmtakjes. Iedereen kan zo’n takje meenemen. Het is een teken dat we elkaar beschermen waar we dat kunnen. Ik wil ook de boodschap aan de jeugd brengen dat we nog even moeten volhouden. Ik ben ervan overtuigd dat we een antwoord zullen bieden op de huidige situatie en dat we ons sociaal leven binnenkort weer zullen oppikken”, zegt Norbert.

“Palmtakje is teken dat we elkaar beschermen”

Norbert kende tijdens zijn hele loopbaan als priester heel wat moeilijkheden. “Toen ik in 1971 gewijd werd in Tielt, ontwierp plaatselijk kunstenaar Frank Bogaert het wijdingsprentje. De plaatselijke clerus ervoer dat toen als provocerend. Daarom vond de wijding niet plaats in de Sint-Pieterskerk, maar in de kapel van de Heilige Familie. Omwille van een verschil in geloofsvisie werd ik in 1992 publiek ontslagen en stichtte ik mijn eigen geloofsgemeenschap op. Sinds de komst van bisschop Jozef De Kesel voel ik wel weer de waardering. Zo kreeg ik ook van zijn opvolger bisschop Lode Aerts een uitnodiging voor een etentje en een babbel in het najaar naar aanleiding van mijn 50 jaar wijding.”

Boek

Norbert, die gehuwd is met Lydia Bormans en vader van Yulien en wijlen Jonathan, zet zich nog steeds vol overgave in voor de maatschappij. “Al van in de jaren 60 organiseerde ik vakantiekampen voor mensen met een mentale beperking. Ook was ik medestichter van de Tieltse Zonnegroep die ijverde voor de integratie van mensen met een mentale beperking, de voorloper van het huidige Mivalti. Ik richtte ook samen met anderen de jeugdclub ’t Kloefke op, gerund door en voor mensen met en zonder een mentale beperking.”

Norbert is momenteel bezig een boek te schrijven. “Ik schreef in 1996 al een boek, waarin ik het verplichte celibaat in vraag stelde. In mijn huidige boek blik ik terug op het verleden van Tielt over de jaren heen tot vandaag. Ik link de actualiteit met een koppeling naar het christelijke”, besluit de Tieltenaar. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier