Pascal uit Ingelmunster laat gin rijpen in Grotten van Han

Pascal De Borggrave met zijn gin Fleur de Han. (Foto FODI) © (Foto FODI)
Redactie KW

Pascal De Borggrave combineerde zijn voorliefde voor gin en de Grotten van Han in een gloednieuwe gin Fleur de Han, die sinds vorige week wordt verkocht in de Ardennen en binnenkort in Vlaanderen. De gin bevat maar liefst 13 verschillende plantenextracten.

Pascal (56) uit de Robert Bultynckstraat is beroepshalve beleggingsadviseur. In zijn vrije tijd drinkt hij graag een gin. “Mijn zoektocht naar een nieuwe en persoonlijke gin duurde zeker twee jaar. In die periode proefde ik ruim 100 verschillende gin-tonics. Ik zat in mijn hoofd met een bepaalde smaak, maar helaas voldeden al die drankjes niet aan wat ik qua smaak erin wilde ontdekken. Op een bepaald moment kreeg ik inspiratie door Steve Jobs van Apple, die ook heel goede gedachten had maar ze zelf niet kon uitvoeren. Het geheim van zijn succes was zich te laten omringen met de juiste mensen. Ik ben een gin-kenner, maar hoe je tot een bepaalde gin-smaak komt, daar ben ik niet thuis in”, vertelt Pascal. “Ik leerde echter een genie op het vlak van kruiden en planten kennen uit Kortrijk. Neen, zijn naam kan ik niet kwijt, maar dankzij de immense passie en het grote vakmanschap van deze meester-distilleerder werd de florale en fruitige smaak die ik in mijn hoofd had tot werkelijkheid gebracht.”

Grotten van Han

Naast gin heeft Pascal nog een tweede passie, namelijk grotten. “Op tienjarige leeftijd ging ik met de klas op schoolreis naar de Grotten van Han. Sindsdien bleven die grotten en ook andere grotten mij boeien. Op een bepaalde dag dacht ik: waarom combineer ik mijn beide passies niet, namelijk gin en grotten. De Grotten van Han behoren tot de mooiste van Europa. Ik moest natuurlijk nog een tweede serieuze stap kunnen overbruggen, namelijk de verantwoordelijken van de Grotten van Han overtuigen van mijn concept en de goedkeuring krijgen om deze gin daar te laten rijpen.”

Fleur de Han, dé gin van Pascal, kwam tot stand na een viertal maanden van serieus onderzoek en grondige voorbereiding. “De meester-distilleerder maakt die gin op basis van ons eigen recept van planten en kruiden. Er zitten 13 plantenextracten in, die zijn gemacereerd in graanalcohol. Eens gemaakt wordt de gin onmiddellijk afgevoerd naar de Grotten van Han, waar een symbiose plaatsgrijpt die 14 dagen tot drie weken kan duren. Daarna keert de gin terug en kan die worden verkocht. Gezien het sterke alcoholgehalte is de houdbaarheid van Fleur de Han meer dan 100 jaar. Op elke fles staat het jaartal. Dat is uniek voor een ginfles. Binnenin de fles prijkt een foto in negenkleurendruk van stalagmieten en stalactieten, waardoor de fles een heel exclusief uitzicht heeft. De fles heeft een inhoud van 700 ml en het alcoholgehalte is 41 graden. Eén fles kost 45 euro. Duur? Helemaal niet, in de meeste ginflessen steekt slechts 500 ml. En welke gin is gerijpt in de Grotten van Han? We zijn uniek in onze samenstelling qua smaak en we brengen de eerste gin uit die als drank werd gerijpt in de Grotten van Han. Welke plantenextracten erin zitten, is een geheim en dat weten nu maar enkel de meester-distilleerder en ikzelf. Ons geheim zit ook ergens veilig opgeborgen voor als er ons plots iets zou overkomen.”

In de Ardennen zijn de toeristen en bewoners gek op Fleur de Han omwille van de speciale smaak. “Het is dus logisch dat we nu eerst bezig zijn met de levering in handelszaken en hotels in de Ardennen.Pas later denken we aan Vlaanderen. Onze gin zal hier enkel te verkrijgen zijn in speciale wijn- en likeurzaken”, besluit Pascal. (Patrick D.)

Interesse? info@fleur-de-han.bewww.fleur-de-han.be – facebook fleur de han.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier