Pascal De Borggrave uit Ingelmunster brengt vlasgin uit als ode aan grootvader

Pascal poseert fier met een fles Vlasgin in zijn handen in zijn tuin. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Vorig jaar in mei lanceerde Pascal De Borggrave als grote gin-liefhebber zijn eigen gin Fleur de Han, een exclusieve gin gerijpt in de Grotten van Han. Recent bracht Pascal de nieuwe Vlasgin uit. Een gin die hij aan het grote publiek voorstelt als eerbetoon aan zijn grootvader, die als vlasser zijn boterham verdiende.

2019 is een superjaar voor Pascal De Borggrave uit de Robert Bultynckstraat. Op zaterdag 28 september stapte hij in het huwelijksbootje met Patricia Ghyselinck en rond die periode lanceerde hij ook zijn tweede eigen gin. Vorige week nam Pascal ook deel aan Chef19 in Kortrijk Expo, een culinaire beurs. Pascal kon veel nieuwe contacten leggen met als eindresultaat nieuwe klanten. Of het nu stopt ? “Zeker niet”, reageert Pascal vlug. “Al enkele maanden ben ik met experten in plantkunde bezig met de ontwikkeling van een alcoholvrije gin. Omdat ik de lat hoog leg, is dit geen eenvoudige opgave. Ik wil immers een topproduct. Wanneer alles naar wens verloopt, wordt mijn derde gin begin volgend jaar geboren.”

Eerste gin meteen een hit

Pascal (58) is beleggingsadviseur en in zijn vrije tijd drinkt hij graag gin. “Mijn zoektocht naar een nieuwe en persoonlijk gin duurde zeker twee jaar. In die periode proefde ik ruim 100 verschillende gin-tonics. Ik zat met een bepaalde smaak in mijn hoofd, maar helaas voldeden al die drankjes niet aan mijn eisen qua smaak. Ik besloot mij te laten omringen door mensen die uitblinken in smaken. Ik kwam in contact met een meester-distilleerder die de florale en fruitige smaak die ik in mijn hoofd had kon realiseren. Opdracht één was volbracht. Verder heb ik een passie voor grotten. De Grotten van Han behoren tot de mooiste van Europa. De verantwoordelijken kon ik overtuigen om mijn gin in hun grotten te laten rijpen. Die eerste gin Fleur de Han kwam tot stand na een viertal maanden van grondig onderzoek en voorbereiding. In deze gin zitten 13 plantenextracten die zijn verwerkt in graanalcohol. De 1.200 beschikbare flessen waren in een mum van tijd uitverkocht. Dit smaakte naar meer”, glundert Pascal. “Voor ik echter Fleur de Han op de markt bracht, was ik een grote fan van Vlasgin met zijn heel eigen toets van lijnzaad. Deze gin was in handen van een investeringsgroep, die helaas de tijd niet had om deze parel ten volle te commercialiseren. Ik vond dat pure zonde en daarom rijpte bij mij het idee om Vlasgin over te nemen en voor de verdere ontwikkeling te zorgen. De overname verliep vlot.”

zeven planten

Voor Pascal kleeft er een bijzonder verhaal aan Vlasgin. “Mijn grootvader Leon Norman (1895-1981) uit Desselgem was een vlasser. Als kleine jongen bracht ik ontelbare uren door in het zwingelkot. Vlasgin is dan ook een eerbetoon aan hem. De tekst op de fles kan het niet mooier verwoorden : Vlas en de Leie, voor eeuwig verbonden door een rijke geschiedenis. Vlasgin, met zijn heel eigen toets van lijnzaad, brengt de gouden tijden van grootvader Leon en de vlasnijverheid aan onze Golden River weer tot leven. De creatie van Vlasgin – waarbij lijnzaad geëxtraheerd wordt – is geen eenvoudig proces, maar het afgewerkt product geeft me een gelukzalig gevoel. Een unieke combinatie van zeven planten met de heel eigen toets van lijnzaad zorgt ervoor dat de smaakpapillen worden verwend. Door zijn volle en zachte smaak kan Vlasgin perfect zuiver of on the rocks worden gedronken. Voor Vlasgin-tonic is de combinatie met de Fever Tree Mediterranean Tonic Water een aanrader. Het toevoegen van een schijfje limoen en enkele lijnzaadjes maken het geheel af”, besluit Pascal.


De Vlasgin is te krijgen bij Dranken-service Rudy Ampe in de Elfjulisingel 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier